Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Kuantum Mekaniğinin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Deneysel ve Teorik Çalışmaların Tarihsel Gelişimi. Bohr Atom Yaklaşımı, Fotoelektrik, De Broglie Hipotezi, Belirsizlik İlkesi, Olasılık Dalga Fonksiyonları
|
|
2
|
Kuantum Mekaniğinin Postulatları, Operatörler, Özfoksiyon ve Özdeğerler
|
|
3
|
Kuantum Mekaniğinde Ölçme, Durum Fonksiyonları ve Durum Fonksiyonlarının Zaman İçinde Gelişimi
|
|
4
|
Fonksiyonel Uzaylar ve Hermityen Operatörler: Normalizasyon, Dirak Notasyonu, Hilbert Uzayı, Hermitsel Operatörler ve Özellikleri
|
|
5
|
Süperpozisyon Prensibi; Dirak Fonksiyonu ve Bazı Özel İntegraller; Feynman İntegral Formülasyonu
|
|
6
|
Komütasyon Teoremi ve Gözlenebilirler Arasındaki Komütasyon İlişkisi
|
|
7
|
Durum Fonksiyonlarının Zamanla Gelişimi, Beklenen Değerin Zamanla gelişimi
|
|
8
|
Korunum Prensibi: Paritenin, Enerjinin, Açısal ve Lineer Momentumun Korunumu
|
|
9
|
Tek Boyutlu Schrödinger Eşitliği: Sınırlı ve Sınırsız olmayan Sistemler.
|
|
10
|
Harmonik Osilatör ve Harmonik Osilatör Potansiyelli Sistemlerin Çözümü
|
|
11
|
Tek Boyutlu Bariyer Problemi, Tünelleme, Potansiyel Bariyerinde Saçılma, WKB Yaklaşımı, Momentum Uzayı
|
|
12
|
Sonlu Potansiyel Kuyu; Periyodik Örgü; Enerji Bandları; Bazı İkinci dereceden Serbestliğe Sahip Basit Problemler
|
|
13
|
Merkezi Potansiyeller: Kartezyen Koordinatlarda ve Küresel Koordinatlarda Serbest Parcacık; Rijit Rotor; Açısal Momentum ve Açısal Momentum Operatörleri
|
|
14
|
Merkezi Potansiyeller: Kartezyen Koordinatlarda ve Küresel Koordinatlarda Serbest Parcacık; Rijit Rotor; Açısal Momentum ve Açısal Momentum Operatörleri
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Halit ALTUNTAŞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Fizik Bölümü Araştırma Görevlileri
|
Kaynaklar
|
[1] Richard L. Liboff- Introductory Quantum Mechanics, L.Landau, E.Lifshitz - Quantum Mechanics I
[2] Tekin Dereli, Abdullah Verçin- Kuantum Mekaniği I
|
Yardımcı Kitap
|
[1] Bekir Karaoğlu- Kuantum Mekaniğine Giriş
|
Dersin Amacı
|
Kuantum mekaniğinin temel prensiplerini anlatmak ve klasik mekanik ile arasındaki bağlantıları irdelemek.
|
Dersin İçeriği
|
Kuantum Mekaniğinin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Deneysel ve Teorik Çalışmaların Tarihsel Gelişimi. Bohr Atom Yaklaşımı, Fotoelektrik, De Broglie Hipotezi, Belirsizlik İlkesi, Olasılık Dalga Fonksiyonları; Kuantum Mekaniğinin Postulaları, Operatörler, Özfoksiyon ve Ozdeğerler; Quantum Mekaniğinde Ölçme, Durum Fonksiyonları ve Durum Fonksiyonlarının Zaman İçinde Gelişimi; Fonsiyonel Uzaylar ve Harmitsel Operatörler: Normalizasyon, Dirak Notasyonu, Hilbert Uzayı, Hermitsel Operatörler ve Özellikleri;
Süperpozüsyon Prensibi; Dirak Fonksiyonu ve Bazı Özel İntegraller; Feyman İntegral Formulasyonu; Komütasyon Teoremi ve Gözlenebilirler Arasındaki Komütasyon İlişkisi; Durum Fonksiyonlarının Zamanla Gelişimi, Beklenen Değerin Zamanla gelişimi; Korunum Prensibi: Paritenin, Enerjinin, Açısal ve Lineer Momentumun Korunumu; Tek Boyutlu Schrödinger Eşitliği: Sınırlı ve Sınırsız olmayan Sistemler; Harmonik Osilatör ve Harmonik Osilatör Potansiyelli Sistemlerin Çözümü; Tek Boyutlu Bariyer Problemi, Tünelleme, Potansiyel Bariyerinde Saçılma, WKB Yaklaşımı, Momentum Uzayı; Sonlu Potansiyel Kuyu; Periyodik Örgü; Enerji Bantları; Bazı İkinci dereceden Serbestliğe Sahip Basit Problemler; Merkezî Potansiyeller: Kartezyen Koordinatlarda ve Küresel Koordinatlarda Serbest Parcacık; Rijit Rotor; Açısal Momentum ve Açısal Momentum Operatörleri; Hidrojen Atomu
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Fizik alanında modern eğitimin tüm olanakları kullanılarak ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma
|
5
|
2
|
Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması becerisine sahip olma
|
3
|
3
|
Analitik düşünme sayesinde problemi tesbit edip çözebilme
|
5
|
4
|
Teori ve metod arasında bağlantı kurabilme
|
5
|
5
|
İhtiyaca dönük literatür takibi, erişimi ve kullanımı becerisine sahip olma
|
5
|
6
|
Laboratuvar imkanlarını kullanarak teori-deney ilişkisi kurabilme
|
2
|
7
|
Edindiği bilgileri bulunduğu ortamlarda etkili biçimde sunabilme
|
4
|
8
|
Bilimsel ve mesleki etik anlayışına sahip olma ve bu anlayışı her türlü ortamda savunabilme
|
5
|
9
|
Mesleki bilgilerini ihtiyaç duyulan sektörlerde kullanabilme
|
4
|