Dersin İçeriği
|
Kuantum Mekaniğinin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Deneysel ve Teorik Çalışmaların Tarihsel Gelişimi. Bohr Atom Yaklaşımı, Fotoelektrik, De Broglie Hipotezi, Belirsizlik İlkesi, Olasılık Dalga Fonksiyonları; Kuantum Mekaniğinin Postulaları, Operatörler, Özfoksiyon ve Ozdeğerler; Quantum Mekaniğinde Ölçme, Durum Fonksiyonları ve Durum Fonksiyonlarının Zaman İçinde Gelişimi; Fonsiyonel Uzaylar ve Harmitsel Operatörler: Normalizasyon, Dirak Notasyonu, Hilbert Uzayı, Hermitsel Operatörler ve Özellikleri;
Süperpozüsyon Prensibi; Dirak Fonksiyonu ve Bazı Özel İntegraller; Feyman İntegral Formulasyonu; Komütasyon Teoremi ve Gözlenebilirler Arasındaki Komütasyon İlişkisi; Durum Fonksiyonlarının Zamanla Gelişimi, Beklenen Değerin Zamanla gelişimi; Korunum Prensibi: Paritenin, Enerjinin, Açısal ve Lineer Momentumun Korunumu; Tek Boyutlu Schrödinger Eşitliği: Sınırlı ve Sınırsız olmayan Sistemler; Harmonik Osilatör ve Harmonik Osilatör Potansiyelli Sistemlerin Çözümü; Tek Boyutlu Bariyer Problemi, Tünelleme, Potansiyel Bariyerinde Saçılma, WKB Yaklaşımı, Momentum Uzayı; Sonlu Potansiyel Kuyu; Periyodik Örgü; Enerji Bantları; Bazı İkinci dereceden Serbestliğe Sahip Basit Problemler; Merkezî Potansiyeller: Kartezyen Koordinatlarda ve Küresel Koordinatlarda Serbest Parcacık; Rijit Rotor; Açısal Momentum ve Açısal Momentum Operatörleri; Hidrojen Atomu
|