ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Organik Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ORG281 GÜZ 2+0 Üniversite S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Organik tarımın genel prensiplerini tanımlar.
    2-Ekim nöbeti, yeşil gübreleme, örtü bitkileri, biyolojik zararlı kontrolü ve malç yapma konularını sentezler.
    3-Organik tarım prensiplerine göre yem bitkileri yetiştiriciliği yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler30155
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   62
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,07 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Organik tarım hakkında genel bilgi. K1
    2 Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi. K1
    3 Organik tarım prensipleri. K1
    4 Organik tarımda ekim nöbeti. K1-K2-K3-K4
    5 Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. K1-K2-K3-K4
    6 Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü. K1-K2-K3-K4
    7 Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma. K1-K2-K3-K4
    8 Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması. K2-K3-K4
    9 Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. K2-K3-K4
    10 Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. K2-K3-K4
    11 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar, organik tarım mevzuat uygulamaları hakkında bilgilendirme. K2-K3-K4
    12 Baklagil yem bitkileri. K2-K3-K4
    13 Buğdaygil yem bitkileri. K2-K3-K4
    14 Diğer familyalardan yem bitkileri K2-K3-K4
    Ön Koşul Bu ders için herhangi bir ön koşu bulunmamaktadır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Bulut, S. 2011. Organik Tarım Eğitim Kitabı. Editor. Sencar Bulut. M. Grup Matbaacılık A.Ş. K2. Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR, Prof. Dr. Veyis TANSI, Prof. Dr. Harun BAYTEKİN. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: C-74. 3. Baskı, Adana, 1998, 238 s. K3. Prof. Dr. Esvet AÇIKGÖZ, Yembitkileri. 3. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No. 182. Vip A.Ş. Yayın No:58, Bursa, 584 s. K4. Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU, Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU, Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ. (Editörler). Yembitkileri (Genel Bölüm), Baklagil Yem Bitkileri, Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, Cilt I, II, III, 843 s.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Organik tarım ve prensipleri hakkında genel bilgi sahibi olunması, yem bitkilerinin tanınması, kullanım alanları ve yetiştiriciliği ile ilgili teorik bilgilerin edinilmesi.
    Dersin İçeriği Organik tarım hakkında genel bilgi. Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgi verilmesi. Organik tarım prensipleri. Organik tarımda ekim nöbeti. Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü. Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma. Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması. Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar, organik tarım mevzuat uygulamaları hakkında bilgilendirme. Baklagil yem bitkileri. Buğdaygil yem bitkileri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. 4
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 4
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. -
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster