Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Organik tarımın tanımı, amacı ve kapsamı, önemi
|
|
2
|
Organik tarımın temel ilkeleri, avantajlı ve dezavantajlı yönleri
|
|
3
|
Organik tarımın Dünyadaki ve Ülkemizdeki durumu ve geleceği
|
|
4
|
Organik tarım metotları
|
|
5
|
Organik tarım metotları
|
|
6
|
Organik tarımda çeşit ve tohumluk,
|
|
7
|
Organik tarımda ekim nöbeti
|
|
8
|
Organik tarımda kültürel işlemler ve uygulamaları, Ara sınav
|
|
9
|
Organik tarımda kültürel işlemler ve uygulamaları
|
|
10
|
Organik tarımda bitki koruma yöntemleri
|
|
11
|
Organik tarımda verim ve kalite
|
|
12
|
Organik tarımda sertifikasyon
|
|
13
|
Organik tarımda ambalajlama, depolama, etiketleme ve piyasaya arz
|
|
14
|
Yasal uygulamalar
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd.Doç.Dr. Ali ECE
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Aksoy, U., 1999. Ekolojik Tarımdaki Gelişmeler, Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği, s. 30-35, İzmir.
Kırımhan, S., Organik Tarım Sistemleri ve Çevre
|
Yardımcı Kitap
|
Er, C, 2002. Organik Tarım Bir Lüks müdür, Türk Tarım, Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı, Sayı: 145, S. 16-20, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Organik tarımın temel ilkelerinin benimsenmesi, ekolojik, ekonomik ve kültürel açıdan değerlendirebilmesi, organik tarım işletmesinin planlanması, tarımın çevreye olumsuz etkilerini en aza indirecek biçimde sürdürülebilirliğini sağlaması, geçerli yasal düzenlemelerde izin verilen yöntem ve girdiler ile tüm koşulların organik tarım kurallarına uygun olarak düzenlenmesi bilgi ve becerilerinin kazanılmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
-
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular
|
4
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
4
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
|
1
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
4
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar.
|
1
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır.
|
4
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
1
|
8
|
Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
4
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır.
|
1
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
1
|