Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İstatistiğin tanımı, kapsamı, istatistiğe giriş
|
|
2
|
İstatistik verilerin toplanması ve işlenmesi
|
|
3
|
Permütasyon, kombinasyon
|
|
4
|
Frekans dağılımı
|
|
5
|
Grafiklerin çizimi ve kullanılması Merkezi eğilim ölçüleri
|
|
6
|
Örnekleme
|
|
7
|
Standart sapma
|
|
8
|
Ara Sınav
|
|
9
|
Korelasyon
|
|
10
|
Regresyon
|
|
11
|
Denemeler hakkında bilgi ve araştırma konularına göre denemelerin planlanması
|
|
12
|
Deneme sonuçlarının elde edilmesi, analize tabi tutulması
|
|
13
|
Varyans analizi, verilerin yorumlanması
|
|
14
|
Bilgisayar ve istatistik metotlar
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Ahmet ÖZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1-Kocaçalışkan İ. Ve Akınal Bingöl N., 2008. Biyoistetistik. Nobel Yayınları, Ankara
2-Tosun F., Tarımda istatistik metotlar. Ondokuzmayıs Üniv. Ziraat Fak Yay.
3- Açıkgöz, N., 1994. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları, , Ege Üniv. Ziraat Fak Yay No. 478, İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Tarımsal alanda istatistiğin önemi ve kullanımı konusunda mesleki bilgi ve deneyim kazandırmak
|
Dersin İçeriği
|
İstatistiğin temel konuları ve tarımsal alanda kullanılması, verilerin elde edilişi ve yorumlanması, tarımsal araştırmaların planlanması ve verilerin yorumlanması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular
|
1
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
1
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
|
1
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
2
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar.
|
2
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır.
|
1
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
1
|
8
|
Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
1
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır.
|
1
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
2
|