Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İstatistiğin tanımı, kapsamı, istatistiğe giriş
|
K1-K2-K3
|
2
|
İstatistik verilerin toplanması ve işlenmesi
|
K1-K2-K3
|
3
|
Permütasyon, kombinasyon
|
K1-K2-K3
|
4
|
Frekans dağılımı
|
K1-K2-K3
|
5
|
Grafiklerin çizimi ve kullanılması Merkezi eğilim ölçüleri
|
K1-K2-K3
|
6
|
Örnekleme-I
|
K1-K2-K3
|
7
|
Örnekleme-II
|
K1-K2-K3
|
8
|
Standart sapma
|
K1-K2-K3
|
9
|
Korelasyon
|
K1-K2-K3
|
10
|
Regresyon
|
K1-K2-K3
|
11
|
Denemeler hakkında bilgi ve araştırma konularına göre denemelerin planlanması
|
K1-K2-K3
|
12
|
Deneme sonuçlarının elde edilmesi, analize tabi tutulması
|
K1-K2-K3
|
13
|
Varyans analizi, verilerin yorumlanması
|
K1-K2-K3
|
14
|
Bilgisayar ve istatistik metotlar
|
K1-K2-K3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Kocaçalışkan İ. Ve Akınal Bingöl N., 2008. Biyoistetistik. Nobel Yayınları, Ankara
K2. Tosun F., Tarımda istatistik metotlar. Ondokuzmayıs Üniv. Ziraat Fak Yay.
K3. Açıkgöz, N., 1994. Tarımda Araştırma ve Deneme Metodları, , Ege Üniv. Ziraat Fak Yay No. 478, İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Tarımsal alanda istatistiğin önemi ve kullanımı konusunda mesleki bilgi ve deneyim kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
İstatistiğin temel konuları ve tarımsal alanda kullanılması, verilerin elde edilişi ve yorumlanması, tarımsal araştırmaların planlanması ve verilerin yorumlanması.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
-
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
5
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|