Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Türkiye ve dünyada meyveciliğin yeri, beslenmedeki önemi
|
K1
|
2
|
Meyve gruplarının genel sınıflaması
|
K1
|
3
|
Meyveciliğin ekolojik istekleri
|
K1
|
4
|
Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu
|
K2
|
5
|
Meyvenin oluşumu
|
K2
|
6
|
Meyvecilikte çoğaltma teknikleri-I
|
K1, K2
|
7
|
Meyvecilikte çoğaltma teknikleri-II
|
K1, K2
|
8
|
Meyve bahçesinin kurulması ve yıllık bakım işlemleri-I
|
K1, Y1
|
9
|
Meyve bahçesinin kurulması ve yıllık bakım işlemleri-II
|
K1, Y1
|
10
|
Meyve ağaçlarının beslenmesi
|
K1
|
11
|
Meyve ağaçlarının budanması
|
K1
|
12
|
Büyümeyi düzenleyici maddeler, özellikleri ve meyvecilikte kullanımı
|
K1
|
13
|
Meyve ağaçlarında derim ve muhafaza
|
K1, Y1
|
14
|
Önemli meyve çeşitleri
|
K1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Gerçekçioğlu, R., Bilginer, Ş., Soylu, A. (2009). Genel Meyvecilik. Nobel yayınları, No: 1280.
K2. Kaşka, N., Kargı, S. (2007). Meyve Ağaçları Fizyolojisi Büyüme ve Gelişme, Nobel Kitapevi
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4
|
Dersin Amacı
|
Dünyada ve Türkiyede yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri, üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını anlatmak, derim sonrası ile muhafazasını ve etkili faktörleri sunmak, meyvecilikteki ilke ve kavramları öğretmek.
|
Dersin İçeriği
|
Dünyada ve Türkiyede yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri, üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunları, meyvecilikteki ilke ve kavramlar, bahçe kurma, derim sonrası işlemler.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
4
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
3
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
3
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
-
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
3
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|