ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Genel Bağcılık ORG213 GÜZ 2+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bağcılığın önemi ve ülke ekonomisi açısından yerini yorumlar.
    2-Bağcılığın ekolojik isteklerini değerlendirir.
    3-Bağ tesisini planlar.
    4-Bağcılıkta önemli kültürel uygulamaları yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer (Uygulama Değerlendirmesi)) 1014114
    Toplam İş Yükü(Saat)   115
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,83 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri K1, K2
    2 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından gövde, kollar, dallar ve üzerinde gözlerin tanıtılması K1
    3 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması K1, K2
    4 Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri K1, Y1
    5 Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri K1, Y1
    6 Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı (açık köklü ve kaplı) fidan üretimi K1
    7 Asmanın çoğaltılması K1
    8 Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi-I K1
    9 Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi-II K1
    10 Bağ yerinin hazırlanması, toprağın hazırlanması K1, K2
    11 Bağlarda uygulanan terbiye şekilleri K1, K2
    12 Kış budaması, amaçları, zamanı, şekilleri K1, Y1
    13 Yaz budaması, amaçları, zamanı, şekilleri K1
    14 Türkiyede ve dünyada yetişen üzüm çeşitleri ve anaçların tanıtılması K1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ağaoğlu,Y.S. (2002). Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No: 1, 205 s Ankara. K2. Uzun, İ. (2011). Bağcılık El Kitabı, Hasad Yayıncılık, 160s.
    Yardımcı Kitap Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
    Dersin Amacı Bağ tesisi, bağlarda uygulanan kış ve yaz budamaları, şekil verme, bağcılıkta önemli kültürel uygulamaları, asmanın çoğaltılması, Türkiye? de ve dünyada yetişen üzüm çeşitleri ve anaçlar öğretmektir.
    Dersin İçeriği Bağ tesisi, bağlarda uygulanan kış ve yaz budamaları, asmalara şekil verme, bağcılıkta önemli kültürel uygulamalar (toprak işleme, sulama, gübreleme, derim), asmanın çoğaltılması, Türkiye? de ve dünyada yetişen üzüm çeşitleri ve anaçlar.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. 2
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 3
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 3
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. -
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster