ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Genel Bağcılık ORG213 GÜZ 2+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bağcılığın önemi ve ülke ekonomisine açısından yerinin öğrenilmesi
    2-Bağcılığın ekolojik istekleri ile çoğaltma tekniklerinin öğrenilmesi
    3-Bağ tesisi konularında deneyim sağlanması
    4-Yıllık bakım, hastalılıklarla mücadele konularında bilgi edinilmesi
    5-Tarım bölgeleri bakımından Türkiye bağcılığının incelenmesi
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)000
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2013030
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013030
    Diğer 1011010
    Toplam İş Yükü(Saat)   122
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,07 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri
    2 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından
    3 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması
    4 Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri
    5 Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri
    6 Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı (açık köklü ve kaplı) fidan üretimi
    7 Asmaların çoğaltılması: Bağda aşılama, doku kültürü ile çoğaltma
    8 Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi, dikim planı
    9 Ara Sınav
    10 Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, dikim, dikim sonrası bakım işlemleri
    11 Bağlarda kullanılan önemli terbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları
    12 Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamaları
    13 Bağlarda toprak işleme, sulama, gübreleme, bitki koruma, hasat ve depolama
    14 Örtü altı bağcılığı, organik bağcılık ile Tarım bölgeleri itibariyle Türkiye Bağcılığı
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yard.Doç.Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Ağaoğlu,Y.S. 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No: 1, 205 s Ankara. Uzun, İ., 2011. Bağcılık El Kitabı, Hasad Yayıncılık, 160s
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bağcılığın sistematiği, ülke ekonomisindeki yeri ve önemi ile yetiştirme teknikleri açısından deneyim kazandırma
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular 4
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. 5
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır. 5
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular. 3
    8 Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 4
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster