Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
T: Dersin kapsamı ve işleme yöntemi hakkında bilgilendirme. Çayır-mera ve yem bitkilerinin önemi. U: Uygulama dersinin içeriği hakkında bilgilendirme.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
2
|
T: Çayır-mera tanımı ve sınıflandırması. U: Çayır-meralarda bulunan bitkilerin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
3
|
T: Doğal meralar ve orman-mera ilişkisi. U: Çayır-meralarda bulunan bitkilerin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
4
|
T: Makiliklerde bulunan çalılıklar ve otsu bitki türleri U: Çayır-meralarda bulunan çalı türleri ile otsu bitki türlerinin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
5
|
T: Mera kanunu, yürürlükteki mevzuat hükümleri ve organik tarımda mera uygulamaları. U: Çayır-meralarda bulunan bitkilerin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
6
|
T: Çayır-mera amenajmanının tanımı, kapsamı ve bitki fizyolojisi ile ilişkisi. U: Çayır-meralarda bulunan bitkilerin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
7
|
T: Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. U: Mera olarak kullanılan alanların yerinde incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
8
|
T: Otlatma amenajmanı. U: Araştırma ve uygulama alanında mera ıslahında kullanılan yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
9
|
T: Çayır-meralarda otlatma sistemleri. U: Mera olarak kullanılan alanların yerinde incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
10
|
T: Çayır-meralarda yaygın bulunan bazı zehirli bitkiler. U: Çayır-meralarda yaygın bulunan bazı zehirli bitki türlerinin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
11
|
T: Mera ıslahı. U: Mera olarak kullanılan alanların yerinde incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
12
|
T: Çayır amenajmanı. U: Çayır olarak kullanılan alanların yerinde incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
13
|
T: Çayır-meralarda vegetasyon etüdleri. U: Mera olarak kullanılan alanların yerinde incelenmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
14
|
T+U: Çayır-mera ve yem bitkilerinde ot muhafaza yöntemleri. Dersin genel değerlendirmesi ve uygulamaların yerinde gözden geçirilmesi.
|
K1 - K2 - YK1 - YK2 - D1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Altın, M. Gökkuş, A. ve KOÇ, A. (2005). Çayır-mera ıslahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Mart Matbaası, İstanbul.
K2. Bakır, Ö. (1987). Çayır ve mera ıslahı, prensip ve uygulamalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Tükel, T. ve Hatipoğlu, R. (1997). Çayır-mera amenajmanı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana.
YK2. Bakır, Ö. (1987). Çayır-mera amenajmanı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Çayır-meraların önemi, çevre ile ilişkisi, çayır-meralarda uygulanan ıslah ve amenajman yöntemleri hakkında teorik ve uygulamalı genel bilgilerin edinilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Çayır-meralar ve önemi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
2
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
4
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
-
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
3
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
4
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|