Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
T: Dersin kapsamı ve işleme yöntemi hakkında bilgilendirme. Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması. U: Uygulama dersinin içeriği hakkında bilgilendirme.
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 1, YK1 - Bölüm 1
|
2
|
T: Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. Ekim nöbeti ve önemi. U: Yem bitkilerinin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 5, YK1 - Bölüm 3
|
3
|
T: Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. Yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. U: Yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 6, YK1 - Bölüm 2
|
4
|
T: Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, yonca yetiştiriciliği. U: Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - Bölüm 2, K2 - Bölüm 2, YK2 - Bölüm 8, YK2 - Bölüm 9
|
5
|
T: Korunga yetiştiriciliği. U: Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - Bölüm 2, K2 - Bölüm 2, YK2 - Bölüm 10
|
6
|
T: Fiğ türleri ve yem bezelyesi yetiştiriciliği. U: Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
|
K1 - Bölüm 2, K2 - Bölüm 2, YK2 - Bölüm 13
|
7
|
T: Üçgül türleri ve diğer baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği. U: Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin tohum ve çeliklerinin tanıtımı. Laboratuvar koşullarında petri kutularında yem bitkisi tohumlarının çimlenme testlerinin yapılması.
|
T: Üçgül türleri ve diğer baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği. U: Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin tohum ve çeliklerinin tanıtımı. Laboratuvar koşullarında petri kutularında yem bitkisi tohumlarının çimlenme testlerinin yapılması.
|
8
|
T: Buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, çok yıllık ve tek yıllık çim yetiştiriciliği. U: Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K1 - Bölüm 2, K2 - Bölüm 2, YK2 - Bölüm 11 K1 - Bölüm 3, K2 - Bölüm 3, YK3 - Bölüm 18, YK3 - Bölüm 19
|
9
|
T: Kamışsı yumak ve domuz ayrığı yetiştiriciliği. U: Arazide toprak hazırlığı, araziye, viyollere ve saksılara yem bitkisi tohumu ekimi.
|
K1 - Bölüm 3, K2 - Bölüm 3, YK3 - Bölüm 20, YK3 - Bölüm 21
|
10
|
T: Kılçıksız brom ve köpek dişi yetiştiriciliği. Diğer familyalardan yem bitkileri. U: Ekimi yapılan yem bitkisi tohumlarının kontrolü. Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K1 - Bölüm 3, K2 - Bölüm 3, YK3 - Bölüm 19, YK3 - Bölüm 20
|
11
|
T: Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar, organik tarım sertifikasyon işlemleri hakkında bilgilendirme. U: Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K2 - Bölüm 6, YK1 - Bölüm 3
|
12
|
T: Yem bitkileri yetiştiriciliğinde silajın yeri. U: Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K2 - Bölüm 9, YK1 - Bölüm 4
|
13
|
T: Yem bitkileri yetiştiriciliğinde kuru otun yeri. U: Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
|
K2 - Bölüm 8, YK1 - Bölüm 4
|
14
|
T+U: Dersin genel değerlendirmesi ve uygulama alanında yapılanların yerinde gözden geçirilmesi.
|
K1, K2, K3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H. (1998). Yem bitkileri yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana.
K2. Açıkgöz, E. (2001). Yembitkileri (3. Baskı). Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, Bursa.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. ve Karadağ, Y. (2009). Yembitkileri (Genel Bölüm (Cilt I). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir.
YK2. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. ve Karadağ, Y. (2009). Baklagil Yem Bitkileri (Cilt II). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir.
YK3. Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R. ve Karadağ, Y. (2009). Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri (Cilt III). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Emre Basımevi, İzmir.
|
Dersin Amacı
|
Yem bitkilerinin tanınması, kullanım alanları ve yetiştiriciliği ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgilerin edinilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Yem bitkileri ve tarımda kullanım alanları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
2
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
4
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
-
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
3
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
4
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|