ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yem Bitkileri ORG219 GÜZ 2+1 Fakülte S 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yem bitkilerinin önemi ve yerini kavrar.
    2-Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerini kavrar, yetiştiriciliklerini sentezler.
    3-Yem bitkileri yetiştiriciliğindeki fizyolojik kavramlar, tohum(luk) üretimi ve organik tarım prensiplerine göre yem bitkileri yetiştiriciliğini uygular.
    4-Ekim nöbeti, yeşil gübreleme ve örtü bitkilerini tanımlar.
    5-YYem bitkileri yetiştiriciliğinde silaj ve kuru otun yerini ve muhafaza yöntemlerini değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 2011515
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2012020
    Proje1012020
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 1011010
    Toplam İş Yükü(Saat)   141
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,7 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin kapsamı ve işleme yöntemi hakkında bilgilendirme. Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması. Uygulama dersinin içeriği hakkında bilgilendirme.
    2 Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. Ekim nöbeti ve önemi. Yem bitkilerinin genel morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
    3 Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. Yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. Yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
    4 Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, yonca yetiştiriciliği. Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi. Kısa süreli sınav.
    5 Korunga yetiştiriciliği. Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı ve çizim ile desteklenmesi.
    6 Fiğ türleri ve yem bezelyesi yetiştiriciliği. Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özelliklerinin yakından tanıtımı, görsel olarak ve çizim ile desteklenmesi.
    7 Üçgül türleri ve diğer baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği. Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin tohum ve çeliklerinin tanıtımı. Laboratuvar koşullarında petri kutularında yem bitkisi tohumlarının çimlenme testlerinin yapılması.
    8 Buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, çok yıllık ve tek yıllık çim yetiştiriciliği. Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi. Ara sınav.
    9 Kamışsı yumak ve domuz ayrığı yetiştiriciliği. Arazide toprak hazırlığı, araziye, viyollere ve saksılara yem bitkisi tohumu ekimi.
    10 Kılçıksız brom ve köpek dişi yetiştiriciliği. Diğer familyalardan yem bitkileri. Ekimi yapılan yem bitkisi tohumlarının kontrolü. Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi. Dönem başında verilen ödevlerin öğrenciler tarafından teslim edilmesi.
    11 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar, organik tarım mevzuat uygulamaları hakkında bilgilendirme. Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi. Dönem başında verilen ödevlerin öğrenciler tarafından teslim edilmesi.
    12 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde silajın yeri. Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi. Kısa süreli sınav..
    13 Yem bitkileri yetiştiriciliğinde kuru otun yeri. U: Araştırma ve uygulama alanında yem bitkilerinin yakından incelenmesi.
    14 Dersin genel değerlendirmesi ve uygulama alanında yapılanların yerinde gözden geçirilmesi.
    Ön Koşul Bu ders için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR, Prof. Dr. Veyis TANSI, Prof. Dr. Harun BAYTEKİN. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: C-74. 3. Baskı, Adana, 1998, 238 s. 2. Prof. Dr. Esvet AÇIKGÖZ, Yembitkileri. 3. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No. 182. Vip A.Ş. Yayın No:58, Bursa, 584 s. 3. Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU, Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU, Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ. (Editörler). Yembitkileri (Genel Bölüm), Baklagil Yem Bitkileri, Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, Cilt I, II, III, 843 s.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Yem bitkilerinin tanınması, kullanım alanları ve yetiştiriciliği ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgilerin edinilmesi.
    Dersin İçeriği Yem bitkilerinin tanımı, önemi ve sınıflandırılması. Yem bitkileri ekiminde tohum yatağı hazırlığı ve ekim yöntemleri. Ekim nöbeti ve önemi. Yem bitkileri ekim alanı ve hayvan varlığının mevcut durumu, yem bitkilerinde mineral madde kompozisyonu ve tohum(luk) üretimi. Yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, yonca yetiştiriciliği. Korunga yetiştiriciliği. Fiğ türleri ve yem bezelyesi yetiştiriciliği. Üçgül türleri ve diğer baklagil yem bitkileri yetiştiriciliği. Buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, çok yıllık ve tek yıllık çim yetiştiriciliği. Kamışsı yumak ve domuz ayrığı yetiştiriciliği. Kılçıksız brom ve köpek dişi yetiştiriciliği. Diğer familyalardan yem bitkileri. Yem bitkileri yetiştiriciliğinde fizyolojik kavramlar, organik tarım mevzuat uygulamaları hakkında bilgilendirme. Yem bitkileri yetiştiriciliğinde silajın yeri. Yem bitkileri yetiştiriciliğinde kuru otun yeri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur. 4
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır. 4
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular. -
    8 Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 4
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. 4
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster