Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Örtüaltı yetiştiriciliğinin tanımının yapılması, tarımda bitkisel üretimde ayrılan farklı yanları, sağladığı faydalar.
|
K1
|
2
|
Örtüaltında bitki yetiştirme sistemlerinin sınıflandırılması
|
K1
|
3
|
Örtüaltı tarımının tarihçesi, Türkiye ve dünyada örtüaltı tarımının genel durumu
|
K1
|
4
|
Seraların farklı şekillerde sınıflandırılması-I
|
K1
|
5
|
Seraların farklı şekillerde sınıflandırılması-I
|
K1
|
6
|
Sera kurulması sırasında etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler
|
K1, Y1
|
7
|
Seralarda iklimlendirme-1. a) Isıtma b) Serinletme ve soğutma c) Işıklandırma
|
K1
|
8
|
Seralarda iklimlendirme 2 a) Havalandırma, b) Nemlendirme, c) CO2 gübrelemesi
|
K1
|
9
|
Serada toprak hazırlığı 1 a) Bitki artıklarının temizliği, b) Toprak işleme, c) Tuzluluğun giderilmesi
|
K1
|
10
|
Serada toprak hazırlığı 2 a) Toprağın organik madde içeriğinin artırılması, b) Toprak dezenfeksiyonu, c) Topraksız yetiştiriciliğin tanıtımı
|
K1
|
11
|
Örtüaltı domates yetiştiriciliği
|
K2
|
12
|
Örtüaltı biber yetiştiriciliği
|
K3
|
13
|
Örtüaltı patlıcan yetiştiriciliği
|
K1
|
14
|
Örtüaltı salata-marul yetiştiriciliği
|
K4
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Sevgican, A. (1990). Örtüaltı Sebzeciliği, Ege Üni. Ziraat Fak. İzmir
K2. Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları (2008). BATEM Yayınları, Antalya
K3. Örtüaltı Biber Yetiştiriciliği (2009). BATEM Yayınları, Antalya
K4. Aybak, H.Ç. (2002. Salata-Marul Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
|
Dersin Amacı
|
Örtüaltı yetiştiriciliği sistemlerinin tanıtılması, örtüaltı yetiştiriciliği prensiplerinin öğretilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Farklı örtüaltı sistemlerinin tanımlanması ve birbirlerinden ayırt edilmesi, sera kurulumuna etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler, sera kurulmasında etkili teknik faktörler, serada sebze yetiştiriciliğinin genel prensipleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
2
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
4
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
4
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
3
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|