Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Üzümsü meyvelerin tanınması ve önemi
|
K1
|
2
|
Çileğin sistematiği, çeşitleri ve bunların önemli özellikleri
|
K1, K2
|
3
|
Çileğin morfolojik ve ekolojik özellikleri
|
K1, K2
|
4
|
Çileğin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar
|
K1, K2
|
5
|
Çilek dışındaki diğer üzümsü meyvelerin tanımı, önemi, Dünya ve ülkemizdeki üretimleri
|
K1, K2
|
6
|
Ahududunun sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
K1
|
7
|
Ahududunun çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları
|
K1
|
8
|
Böğürtlenin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
K1
|
9
|
Böğürtlenin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları
|
K1
|
10
|
Frenk üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
K1
|
11
|
Frenk üzümlerinin çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
K1
|
12
|
Bektaşi üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ,ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
K1
|
13
|
Yaban mersinlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
K1, K3
|
14
|
Üzümsü meyvelerde hasat ve muhafaza
|
K1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s.
K2. Yılmaz, H., 2009. Çilek. Hasat Yayıncılık
K3. Çalik, H., 2000. Yaban mersini. Hasat Yayıncılık
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
|
Dersin Amacı
|
Üzümsü meyvelerin, tanınması, insan beslenmesi ve gıda sanayinde kullanımı ve önemi, yetiştirilmesi, hasat ve pazarlanması konularında bilgi ve deneyim kazandırılması.
|
Dersin İçeriği
|
Türkiye´de meyve üretimi, üzümsü meyveler, çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, bektaşi üzümü, yaban mersini, botaniği, çoğaltımı, ekolojik istekleri, bahçe kurma, budaması, hasat, değerlendirme şekli, zararlıları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
3
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
4
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
1
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
4
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
-
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|