Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Üzümsü meyvelerin tanınması ve önemi
|
|
2
|
Çileğin sistematiği, çeşitleri ve bunların önemli özellikleri
|
|
3
|
Çileğin morfolojik ve ekolojik özellikleri
|
|
4
|
Çileğin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar
|
|
5
|
Çilek dışındaki diğer üzümsü meyvelerin tanıtımı, önemi, Dünya ve ülkemizdeki üretimleri
|
|
6
|
Ahududunun sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
|
7
|
Ahududunun çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları
|
|
8
|
Ara sınav
|
|
9
|
Böğürtlenin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
|
10
|
Böğürtlenin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları
|
|
11
|
Frenk üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri
|
|
12
|
Frenk üzümlerinin çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
|
13
|
Bektaşi üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ,ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
|
14
|
Yaban mersinlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yard.Doç.Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Yılmaz, H., 2009. Çilek. Hasat Yayıncılık
2. Çalik, H., 2000. Yaban mersini. Hasat Yayıncılık
3. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Türkiye ve dünyada önemli bir yer sahibi olmaya başlayan üzümsü meyvelerin, tanınması, insan beslenmesi ve gıda sanayinde kullanımı ve önemi, yetiştirilmesi, hasat ve pazarlanması konularında bilgi ve deneyim kazandırılması
|
Dersin İçeriği
|
-
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular
|
4
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
5
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
4
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır.
|
4
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
3
|
8
|
Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
4
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|