ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Üzümsü Meyveler ORG226 BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Üzümsü meyveleri tanır, ülke ekonomisine katkısını değerlendirir.
    2-Üzümsü meyvelerin ekolojik isteklerini karşılaştırır.
    3-Üzümsü meyvelerde çoğaltma ve yetiştirme tekniklerini uygular.
    4-Üzümsü meyvelerde hasat ve muhafaza yöntemlerine karar verir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer (Uygulama Değerlendirmesi)) 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   106
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,53 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Üzümsü meyvelerin tanınması ve önemi K1
    2 Çileğin sistematiği, çeşitleri ve bunların önemli özellikleri K1, K2
    3 Çileğin morfolojik ve ekolojik özellikleri K1, K2
    4 Çileğin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar K1, K2
    5 Çilek dışındaki diğer üzümsü meyvelerin tanımı, önemi, Dünya ve ülkemizdeki üretimleri K1, K2
    6 Ahududunun sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri K1
    7 Ahududunun çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları K1
    8 Böğürtlenin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri K1
    9 Böğürtlenin çoğaltılması, bahçe tesisi ve kültürel uygulamaları K1
    10 Frenk üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ve ekolojik istekleri K1
    11 Frenk üzümlerinin çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları K1
    12 Bektaşi üzümlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri ,ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları K1
    13 Yaban mersinlerinin sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurma ve kültürel uygulamaları K1, K3
    14 Üzümsü meyvelerde hasat ve muhafaza K1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s. K2. Yılmaz, H., 2009. Çilek. Hasat Yayıncılık K3. Çalik, H., 2000. Yaban mersini. Hasat Yayıncılık
    Yardımcı Kitap Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
    Dersin Amacı Üzümsü meyvelerin, tanınması, insan beslenmesi ve gıda sanayinde kullanımı ve önemi, yetiştirilmesi, hasat ve pazarlanması konularında bilgi ve deneyim kazandırılması.
    Dersin İçeriği Türkiye´de meyve üretimi, üzümsü meyveler, çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, bektaşi üzümü, yaban mersini, botaniği, çoğaltımı, ekolojik istekleri, bahçe kurma, budaması, hasat, değerlendirme şekli, zararlıları.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. 3
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. 1
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 4
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. -
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster