ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sulama Suyu Kalitesi ORG230 BAHAR 2+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Suyun genel özelliklerini ve sulama suyu kalitesini etki eden etmenleri tanımlar.
    2-Sulama suyu kalitesini belirlemede kullanılan temel analizleri yapar ve analiz sonuçlarını değerlendirir.
    3-Sulama suyu raporunu hazırlar, sonuçları yorumlar ve önerilerde bulunur.
    4-Su kalitesi ve sulama uygulamalarına bağlı olarak ortaya çıkabilen sorunları değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011818
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer (Örnek çözüm ve laboratuvar uygulamaları) 2014114
    Toplam İş Yükü(Saat)   113
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,77 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Suyun önemi, sulama suyu kalitesi ve tuzluluk ile ilgili tanımlar K.1 Bölüm 1
    2 Suyun fiziksel özellikleri K.1 Bölüm 2
    3 Sulama suyu analiz sonuçlarının ifade biçimleri ve birbirine dönüştürülmesi K.1 Bölüm 1
    4 Sulama sularındaki başlıca anyon, katyonlar K.1 Bölüm 3
    5 Sulama sularındaki iz elementler ve bor K.1 Bölüm 3
    6 Sulama suyu analiz raporu hazırlanması K.1 Bölüm 4
    7 Sulama suyu kalitesinin belirlenmesinde dikkate alınan ölçütler K.1 Bölüm 5
    8 Sulama suyu kalite sınıflandırma sistemleri ve rehberleri K.1 Bölüm 5
    9 Sulama suyu kalitesinin bitki ve toprak üzerine etkileri K.1 Bölüm 8
    10 Toprakta su-tuz dengesi K.1 Bölüm 7
    11 Sulama uygulamalarında yıkama gereksinimi K.1 Bölüm 6
    12 Sulanan alanlarda tuzluluk ve sodyumluluk sorunu K.1 Bölüm 8
    13 Toprakta tuz ve sodyumluluk sorununu,Tuzlu ve sodyumlu toprakların iyileştirilme yöntemleri K.1 Bölüm 8
    14 Su kirliliğine karşı alınması gereken önlemler K.1 Bölüm 9
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Bekir CENGİL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ayyıldız, M., 1990. Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1196, Ankara K2. Tuncay, H., 1994 Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 512, Bornova-İzmir
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Su kalitesinin sulama etkinliği ve su kaynaklarını geliştirme projeleri içindeki yeri ve önemi, hakkında mesleki bilgi ve deneyim kazandırmak.
    Dersin İçeriği Sulamada su kalitesi ve önemi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. -
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. 2
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 1
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 2
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. 2
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster