Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Suyun önemi, sulama suyu kalitesi ve tuzluluk ile ilgili tanımlar
|
|
2
|
Suyun fiziksel özellikleri
|
|
3
|
Sulama suyu analiz sonuçlarının ifade biçimleri ve birbirine dönüştürülmesi
|
|
4
|
Sulama sularındaki başlıca anyon, katyonlar
|
|
5
|
Sulama sularındaki iz elementler ve bor
|
|
6
|
Sulama suyu analiz raporu hazırlanması
|
|
7
|
Sulama suyu kalitesinin belirlenmesinde dikkate alınan ölçütler
|
|
8
|
Sulama suyu kalite sınıflandırma sistemleri ve rehberleri
|
|
9
|
Sulama suyu kalitesinin bitki ve toprak üzerine etkileri
|
|
10
|
Toprakta su-tuz dengesi
|
|
11
|
Sulama uygulamalarında yıkama gereksinimi
|
|
12
|
Sulanan alanlarda tuzluluk ve sodyumluluk sorunu
|
|
13
|
Toprakta tuz ve sodyumluluk sorununu,Tuzlu ve sodyumlu toprakların iyileştirilme yöntemleri
|
|
14
|
Su kirliliğine karşı alınması gereken önlemler
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd.Doç.Dr. Bekir CENGİL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Ayyıldız, M., 1990. ?Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri?. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1196, Ankara
2- Kanber., R., Kırda, C., Tekinel, O., 1992. ?Sulama Suyu Niteliği ve Sulamada Tuzluluk Sorunları?. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 21, Adana.
3. Tuncay, H., 1994 Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 512, Bornova-İzmir
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Su kalitesinin sulama etkinliği ve su kaynaklarını geliştirme projeleri içindeki yeri ve önemi, hakkında mesleki bilgi ve deneyim kazandırmak
|
Dersin İçeriği
|
-
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur.
|
2
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
3
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar.
|
2
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır.
|
3
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular.
|
-
|
8
|
Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
3
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır.
|
3
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|