ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sebze Yetiştiriciliği ORG235 GÜZ 2+1 Fakülte S 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sebzeciliğin önemi ve Türkiye ekonomisindeki yerini tanımlar.
    2-Sebze bahçesi kurulumu ve bakım işlemlerini yürütür.
    3-Sebzelerde çoğaltım tekniklerini uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer (Tarımsal arazi/tarımsal işletme/ sera/çiftlik vb. uygulamaları) 1014114
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları. Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması K1, K2
    2 Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması K1, K2
    3 Dünyada ve Türkiyede sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri K1, K2, K3
    4 Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri K2
    5 Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri K2
    6 Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler K1, K2
    7 Sebzecilik işletme şekilleri K1, K2
    8 Sebze bahçelerinin kurulması K1, K2, K3
    9 Sebzelerde çoğaltma teknikleri K1, K2, K3
    10 Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik K2
    11 Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları K2
    12 Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim K1, K2, K3
    13 Sebzecilikte bakım işlemleri (sulama ve gübreleme) K2
    14 Sebzelerde hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, hasat ve depolama K2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. (2000). Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi , İzmir K2. Günay, A. (2005). Sebze Yetiştiriciliği, İzmir K3. Şalk, A., Arın, L., Deveci, M., Polat, S. (2008). Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları.
    Yardımcı Kitap Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
    Dersin Amacı Sebze sistematiği, sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri ve önemi ile yetiştirme teknikleri açısından deneyim kazandırma.
    Dersin İçeriği Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. 2
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 3
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. -
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster