Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları. Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması
|
K1, K2
|
2
|
Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması
|
K1, K2
|
3
|
Dünyada ve Türkiyede sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri
|
K1, K2, K3
|
4
|
Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri
|
K2
|
5
|
Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri
|
K2
|
6
|
Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler
|
K1, K2
|
7
|
Sebzecilik işletme şekilleri
|
K1, K2
|
8
|
Sebze bahçelerinin kurulması
|
K1, K2, K3
|
9
|
Sebzelerde çoğaltma teknikleri
|
K1, K2, K3
|
10
|
Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik
|
K2
|
11
|
Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları
|
K2
|
12
|
Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim
|
K1, K2, K3
|
13
|
Sebzecilikte bakım işlemleri (sulama ve gübreleme)
|
K2
|
14
|
Sebzelerde hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, hasat ve depolama
|
K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. (2000). Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi , İzmir
K2. Günay, A. (2005). Sebze Yetiştiriciliği, İzmir
K3. Şalk, A., Arın, L., Deveci, M., Polat, S. (2008). Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları.
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
|
Dersin Amacı
|
Sebze sistematiği, sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri ve önemi ile yetiştirme teknikleri açısından deneyim kazandırma.
|
Dersin İçeriği
|
Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
2
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
4
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
3
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
-
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|