ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Organik Tarımda Çayır-Mera Yönetimi ORG282 BAHAR 2+0 Üniversite S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Organik tarımın yeri, tarihi ve önemini kavrar.
    2-Organik tarımın genel prensiplerini anlar.
    3-Ekim nöbeti, yeşil gübreleme, örtü bitkileri, biyolojik zararlı kontrolü ve malç yapmayı bilir, uygular.
    4-Çayır-mera ve yem bitkilerinin önemi ve yerini tanımlar.
    5-Çayır-mera amenajmanı ve kültürünün bitki fizyolojisi ve ekolojisi ile ilişkisini kavrar.
    6-Çayır-meralarda otlatma amenajmanı ve mera ıslahı hakkını bilir, meralarda uygulanan mevzuatları tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)515
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 202510
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   73
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,43 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin kapsamı ve işleme yöntemi hakkında bilgilendirme. Organik tarım hakkında genel bilgi verme.
    2 Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgi verilmesi. Ödevlerin verilmesi.
    3 Organik tarım prensipleri.
    4 Organik tarımda ekim nöbeti. Kısa süreli sınav.
    5 Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri.
    6 Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü.
    7 Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma.
    8 Çayır-mera tanımı ve sınıflandırması. Ara sınav.
    9 Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi.
    10 Mera kanunu, yürürlükteki mevzuat hükümleri ve organik tarımda mera uygulamaları.
    11 Çayır-meralarda otlatma sistemleri.Dönem başında verilen ödevlerin öğrenciler tarafından teslim edilmesi.
    12 Çayır-mera amenajmanının tanımı, kapsamı ve bitki fizyolojisi ile ilişkisi. Dönem başında verilen ödevlerin öğrenciler tarafından teslim edilmesi.
    13 Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. Kısa süreli sınav.
    14 Çayır-meralarda otlatma amenajmanı. Çayır-mera ve yem bitkilerinde ot muhafaza yöntemleri. Dersin genel değerlendirmesi ve uygulamaların yerinde gözden geçirilmesi.
    Ön Koşul Bu ders için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Prof. Dr. Tuncay TÜKEL, Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU. Çayır-Mera Amenajmanı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 191, Ders Kitapları Yayın No: A-59, Adana, 1997, 152 s. Prof. Dr. Ömer BAKIR. Çayır-Mera Amenajmanı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 992. Ders Kitabı : 292, Ankara, 1987, 362 s. Prof. Dr. Ömer BAKIR. Çayır ve Mera Islahı, Prensip ve Uygulamalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 947. Ders Kitabı : 272, Ankara, 1987, 229 s. Prof. Dr. Mural ALTIN, Prof. Dr. Ahmet GÖKKUŞ, Prof. Dr. Ali KOÇ. Çayır Mera Islahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468 s.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Çayır-meraların önemi, çevre ile ilişkisi, çayır-meralarda uygulanan ıslah ve amenajman yöntemleri hakkında teorik ve uygulamalı genel bilgilerin edinilmesi.
    Dersin İçeriği Organik tarım hakkında genel bilgi verme. Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgi verilmesi. Organik tarım prensipleri. Organik tarımda ekim nöbeti. Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü. Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma. Çayır-mera tanımı ve sınıflandırması. Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. Mera kanunu, yürürlükteki mevzuat hükümleri ve organik tarımda mera uygulamaları. Çayır-meralarda otlatma sistemleri. Çayır-mera amenajmanının tanımı, kapsamı ve bitki fizyolojisi ile ilişkisi. Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. Çayır-meralarda otlatma amenajmanı. Çayır-mera ve yem bitkilerinde ot muhafaza yöntemleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular 4
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetler ile ilgili temel bilgiye sahip olur. 4
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri yapabilme yeteneği kazanır. 4
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini bilir ve uygular. -
    8 Özel olarak bilgi birikimine sahip olur, edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 4
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanıma ve kullanabilme becerisini kazanır. 4
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster