ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Organik Tarımda Çayır-Mera Yönetimi ORG282 BAHAR 2+0 Üniversite S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Organik tarımın genel prensiplerini tanımlar.
    2-Çayır-mera ve yem bitkilerinin önemi ve yerini tanır.
    3-Çayır-mera amenajmanı ve kültürünü bitki fizyolojisi ve ekolojisi ile ilişkilendirir.
    4-Çayır-meralarda otlatma amenajmanı ve mera ıslahını yorumlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler3011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   72
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,4 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Organik tarım hakkında genel bilgi K1
    2 Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgi verilmesi K1
    3 Organik tarım prensipleri K1
    4 Organik tarımda ekim nöbeti K1-K2-K3-K4-K5
    5 Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri K1-K2-K3-K4-K5
    6 Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü K1-K2-K3-K4-K5
    7 Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma K1-K2-K3-K4-K5
    8 Çayır-mera tanımı ve sınıflandırması K2-K3-K4-K5
    9 Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi K2-K3-K4-K5
    10 Mera kanunu, yürürlükteki mevzuat hükümleri ve organik tarımda mera uygulamaları K2-K3-K4-K5
    11 Çayır-meralarda otlatma sistemleri. K2-K3-K4-K5
    12 Çayır-mera amenajmanının tanımı, kapsamı ve bitki fizyolojisi ile ilişkisi. Dönem başında verilen ödevlerin öğrenciler tarafından teslim edilmesi K2-K3-K4-K5
    13 Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi K2-K3-K4-K5
    14 Çayır-meralarda otlatma amenajmanı. Çayır-mera ve yem bitkilerinde ot muhafaza yöntemleri K2-K3-K4-K5
    Ön Koşul Bu ders için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Bulut, S. 2011. Organik Tarım Eğitim Kitabı. Editor. Sencar Bulut. M. Grup Matbaacılık A.Ş. K2. Prof. Dr. Tuncay TÜKEL, Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU. Çayır-Mera Amenajmanı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 191, Ders Kitapları Yayın No: A-59, Adana, 1997, 152 s. K3. Prof. Dr. Ömer BAKIR. Çayır-Mera Amenajmanı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 992. Ders Kitabı : 292, Ankara, 1987, 362 s. K4. Prof. Dr. Ömer BAKIR. Çayır ve Mera Islahı, Prensip ve Uygulamalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 947. Ders Kitabı : 272, Ankara, 1987, 229 s. K5. Prof. Dr. Mural ALTIN, Prof. Dr. Ahmet GÖKKUŞ, Prof. Dr. Ali KOÇ. Çayır Mera Islahı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468 s.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Çayır-meraların önemi, çevre ile ilişkisi, çayır-meralarda uygulanan ıslah ve amenajman yöntemleri hakkında teorik ve uygulamalı genel bilgilerin edinilmesi.
    Dersin İçeriği Organik tarım hakkında genel bilgi verme. Organik tarımın geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgi verilmesi. Organik tarım prensipleri. Organik tarımda ekim nöbeti. Organik tarımda yeşil gübreleme ve örtü bitkileri. Organik tarımda biyolojik zararlı kontrolü. Organik tarımda malç yapma, yakma, bariyerler ve kayıt tutma. Çayır-mera tanımı ve sınıflandırması. Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. Mera kanunu, yürürlükteki mevzuat hükümleri ve organik tarımda mera uygulamaları. Çayır-meralarda otlatma sistemleri. Çayır-mera amenajmanının tanımı, kapsamı ve bitki fizyolojisi ile ilişkisi. Çayır-mera kültürünün bitki ekolojisi ile ilişkisi. Çayır-meralarda otlatma amenajmanı. Çayır-mera ve yem bitkilerinde ot muhafaza yöntemleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. 4
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. 2
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. 4
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 2
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. -
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster