ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Budama Tekniği ORG288 BAHAR 2+0 Üniversite S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Budama prensiplerini ve terbiye şekillerini tanır.
    2-Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinde şekil, verim ve gençleştirme budamalarını uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler20155
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   67
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,23 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Budamanın tanımı amaçları ve fizyolojik esasları K1-K2-K3
    2 Budama tekniği ve özellikleri-I K1-K2-K3
    3 Budama tekniği ve özellikleri-II K1-K2-K3
    4 Budama zamanı K1-K2-K3
    5 Meyve, sebze ve asma bitkilerinin çeşitli organları ve bunların işlevleri K1-K2-K3
    6 Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri K1-K2-K3
    7 Sert çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri-I K1-K2-K3
    8 Sert çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri-II K1-K2-K3
    9 Meyve ağaçlarına verilecek şekiller (goble, doruk dallı ve değişik doruk dallı şekil) K1-K2-K3
    10 Meyve ağaçlarına verilecek şekiller (piramit, meyilli dallı palmet ve kordon şekli) K1-K2-K3
    11 Ürün budaması K1-K2-K3
    12 Sebzelerde budama ve önemi, Süs bitkilerinde budama ve önemi K1-K2-K3
    13 Bağcılıkta budama ve önemi K1-K2-K3
    14 Üzümsü meyvelerde budama ve önemi K1-K2-K3
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Gerçekcioğlu, R., Soylu A. ve Bilgener, Ş. 2018. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları) Nobel Akademik Yayıncılık. K2. Yılmaz, M. 1994. Meyve Ağaçlarında Budama. Ç.Ü. Basımevi, Adana. K3.Soylu,A. 2006. Meyve Ağaçlarında Budama ve Aşılama. Hasad Yayıncılık.
    Yardımcı Kitap YK. Ağaoğlu, S. ve ark. 1995. Genel Bahçe Bitkileri. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:4. Ankara.
    Dersin Amacı Meyve, sebze, asma ve süs bitkilerinde budama ve terbiye şekilleri ile ilgili teorik ve uygulamalı olarak bilgi sahibi olunmasını sağlamak.
    Dersin İçeriği Budama ve özellikleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. -
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. -
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. 3
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. 2
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 2
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster