Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Budamanın tanımı amaçları ve fizyolojik esasları
|
K1-K2-K3
|
2
|
Budama tekniği ve özellikleri-I
|
K1-K2-K3
|
3
|
Budama tekniği ve özellikleri-II
|
K1-K2-K3
|
4
|
Budama zamanı
|
K1-K2-K3
|
5
|
Meyve, sebze ve asma bitkilerinin çeşitli organları ve bunların işlevleri
|
K1-K2-K3
|
6
|
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri
|
K1-K2-K3
|
7
|
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri-I
|
K1-K2-K3
|
8
|
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları ve özellikleri-II
|
K1-K2-K3
|
9
|
Meyve ağaçlarına verilecek şekiller (goble, doruk dallı ve değişik doruk dallı şekil)
|
K1-K2-K3
|
10
|
Meyve ağaçlarına verilecek şekiller (piramit, meyilli dallı palmet ve kordon şekli)
|
K1-K2-K3
|
11
|
Ürün budaması
|
K1-K2-K3
|
12
|
Sebzelerde budama ve önemi, Süs bitkilerinde budama ve önemi
|
K1-K2-K3
|
13
|
Bağcılıkta budama ve önemi
|
K1-K2-K3
|
14
|
Üzümsü meyvelerde budama ve önemi
|
K1-K2-K3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Gerçekcioğlu, R., Soylu A. ve Bilgener, Ş. 2018. Genel Meyvecilik (Meyve Yetiştiriciliğinin Esasları) Nobel Akademik Yayıncılık.
K2. Yılmaz, M. 1994. Meyve Ağaçlarında Budama. Ç.Ü. Basımevi, Adana.
K3.Soylu,A. 2006. Meyve Ağaçlarında Budama ve Aşılama. Hasad Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
YK. Ağaoğlu, S. ve ark. 1995. Genel Bahçe Bitkileri. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:4. Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Meyve, sebze, asma ve süs bitkilerinde budama ve terbiye şekilleri ile ilgili teorik ve uygulamalı olarak bilgi sahibi olunmasını sağlamak.
|
Dersin İçeriği
|
Budama ve özellikleri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
-
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
3
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
2
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
2
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
5
|