ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Genetik ve Bitki Islahı ORG104 BAHAR 2+1 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Genetik, kalıtım ve değişimi tanır.
    2-Genetik olayların nedenlerini özetler.
    3-Kültür bitkilerinin evrim sürecini yorumlar.
    4-Bitki ıslahının genetik ve sitogenetik ilkelerini tanımlar.
    5-Bitkilerde ıslah yöntemlerini ayırt eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012525
    Diğer (Tarımsal arazi/ tarımsal işletme/ sera/çiftlik vb. uygulamaları) 1014114
    Toplam İş Yükü(Saat)   144
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,8 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Genetiğe giriş K1 - Bölüm 1
    2 Kalıtım ve değişim K1 - Bölüm 2
    3 Genetik olayların nedenleri (genotiple ilgili nedenler, dış çevre ile ilgili olan nedenler vb.) K1 - Bölüm 3
    4 Genetik olayların nedenleri (kalıtsal olan nedenler, çevre koşulları ile genotipin etki düzeyleri vb.) K1 - Bölüm 3
    5 Mendel genetiği (Mendel deneyleri, Mendel kuralları, birinci -F1- ve ikinci -F2- generasyon vb.) K1 - Bölüm 4
    6 Mendel genetiği (birden fazla allel, bitkilerde kendine kısırlık, insanlarda kan grupları, eksik dominans vb.) K1 - Bölüm 4
    7 Bitki ıslahının önemi ve amacı K2 - Bölüm 1, YK1
    8 Kültür bitkilerinin evrimi K2 - Bölüm 2, YK1
    9 Bitki ıslahının genetik ve sitogenetik ilkeleri (bitkilerde değişim, kalıtım mekanizması vb.) K2 - Bölüm 3, YK1
    10 Bitki ıslahının genetik ve sitogenetik ilkeleri (gen etkileri interaksiyonu, bağlı faktörler, kantitatif kalıtım, heterosis vb.) K2 - Bölüm 3, YK1
    11 Bitkilerde üreme sistemleri ve ıslah tekniği yönünden önemi (eşeyli ve eşeysiz üreme), bitkilerde uyuşmazlık ve kısırlık K2 - Bölüm 4, YK1
    12 Bitki ıslahı yöntemleri (kendine döllenen bitkiler) K2 - II. Bölüm 1, YK1
    13 Bitki ıslahı yöntemleri (yabancı döllenen bitkiler) K2 - II. Bölüm 2, YK1
    14 Bitki ıslahı yöntemleri (kendine ve yabancı döllenen bitkiler) K2 - II. Bölüm 1 ve 2, YK1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Gülcan, H. Anlarsal, A.E. ve Yücel, C. (1996). Genetik (Tarımsal Genetik Bölüm 1.). Çukurova Üniversitesi Yayınları, Adana. K2. Genç, İ. ve Yağbasanlar, T. (1998). Bitki ıslahı. Çukurova Üniversitesi Yayınları, Adana.
    Yardımcı Kitap YK1. Oğlakçı M. ve Tiryaki, İ. (2014). Bitki ıslahı ve genetik. Akademisyen Kitabevi, Ankara.
    Dersin Amacı Bu dersin amacı; kalıtım ve değişimin tanımları, genetik olayların nedenleri, Mendel deneyleri ve kuralları ile bitki ıslahının tarımsal üretime etkisi, tarihsel gelişimi, kültür bitkilerinin evrimi, bitkilerde değişim, kalıtım mekanizması, eşeyli ve eşeysiz üreme, introdüksiyon, seleksiyon ıslahı ve melezleme ıslahı gibi konuların temel düzeyde verilmesidir.
    Dersin İçeriği Kalıtım ve değişim, genetik olaylar, Mendel genetiği, Mendel kuralları, bitki ıslahının önemi, amacı, genetik ve sitogenetik ilkeleri, bitki ıslah yöntemleri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. -
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. 3
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. -
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. 2
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. -
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 3
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster