Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bitki korumanın tanımı, önemi ve genel kavramlar
|
K1
|
2
|
Entomolojinin tanımı, böceklerin genel özellikleri ve yapıların tanıtılması
|
K1
|
3
|
Böcek takımları (Orthoptera, Hemiptera, Homoptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera, Hymenoptera)
|
K1, Y1
|
4
|
Böcek takımları ve zarar şekilleri
|
K1
|
5
|
Nematodların tanımı ve genel özellikleri
|
K1
|
6
|
Akarların tanımı ve genel özellikleri
|
K1
|
7
|
Fitopatolojinin tanımı, genel özellikleri (fungus, bakteri ve virüs)
|
K1
|
8
|
Bitki patojeni funguslarda bulunan yapılar ve genel özellikleri
|
K1
|
9
|
Fungusların sınıflandırılması
|
K1
|
10
|
Bitki patojeni bakterilerin tanımı ve genel özellikleri
|
K1
|
11
|
Bitki patojeni virüslerin tanımı ve genel özellikleri
|
K1
|
12
|
Herbolojinin tanımı, önemi ve temel kavramlar
|
K2
|
13
|
Yabancı otlar ve sınıflandırılması-I
|
K2
|
14
|
Yabancı otlar ve sınıflandırılması-II
|
K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Cem KARAKOÇ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Genel Entomoloji, 9. Baskı, Birlik Matbaacılık ve Yayıncılık,
K2:Akif Kansu Özer, Z., Kadıoğlu, İ., Önen, H., Tursun, N. (1998). Herboloji (Yabancı Ot Bilimi) , GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 20, Ders notları serisi No: 10, 1998.
|
Yardımcı Kitap
|
Y1: Demirsoy, A. Yaşamın Temel Kuralları, Omurgasızlar/ Böcekler, Entomoloji, CiltII-KısımII, 9. Baskı, Meteksan,
|
Dersin Amacı
|
Bitki Korumanın önemi, zirai mücadele ile ilgili temel bilgilerin verilmesi, tarımsal alanlarda kayıplara neden olan zararlı, hastalık ve yabancı otların tanıtılması amaçlanmıştır
|
Dersin İçeriği
|
Böceklerin tarımda önemi, böcek morfolojisi, böcek başkalaşımı, tarımsal üretimde önemli böcek takımları, hastalılara neden olan mikroorganizmalar ve yabancı otların sınıflandırılması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
2
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
1
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
4
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
-
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|