Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bitkisel üretimin tanımı, hedefleri, dış mekan süs bitkileri üretimi
|
K1, D1
|
2
|
Fidanlık ve sera alanı seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar, fidanlık ve seraların planlanması, çalışma amaçları, tipleri ve genel özellikleri
|
K2, D1
|
3
|
Üretim ve yetiştirme ortamlarının özellikleri ve sterilizasyon
|
K2, D1
|
4
|
Fidanlıklarda kaplı, çıplak köklü ve topraklı fidan üretimi ve bu üretimlerin avantaj ve dezavantajları
|
K2
|
5
|
Sporla üretim, tohumla (generatif) üretim, avantaj ve dezavantajları
|
K3
|
6
|
Tohum toplama, tohum saklama koşulları, tohum çimlenmesini etkileyen faktörler
|
K3
|
7
|
Tohum ekimi, ekim öncesi yapılacak işlemler, çimlenmeyi önleyicilerin giderilmesi-1
|
K3
|
8
|
Tohum ekimi, ekim öncesi yapılacak işlemler, çimlenmeyi önleyicilerin giderilmesi-2
|
K3
|
9
|
Ekim yöntemleri ve şaşırtma
|
K3
|
10
|
Büyümeyi düzenleyici maddelerin üretimde kullanımı
|
K3
|
11
|
Vejetatif üretim, dış mekan süs bitkileri için avantaj ve dezavantajları, vejetatif üretim yöntemleri, çelik ile üretim
|
K3
|
12
|
Daldırma ile üretim
|
K3
|
13
|
Aşı ile üretim
|
K3
|
14
|
Ayırma ve bölme ile üretim, soğan, yumru ve rizomlu bitkilerde üretim
|
K3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Elif KARACA
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Alp, Ş., Onat, İ., ve Kupık, M. Süs bitkileri üretim teknikleri ve bakım istekleri. Anadolu Park ve Bahçeler Yayını.
K2. Aydın, A., ve Hocagil, M. M. (2012). Süs Bitkileri Sektörü Yatırım El Kitabı. Mersin Reprotek.
K3. Kazaz, S. (2010). Süs bitkileri yetiştiriciliği dersi notları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Peyzaj çalışmalarında tasarım elemanı olarak kullanılan bitkisel materyalin üretim yöntemleri hakkında bilgi vererek bitkilerin doğru bir şekilde üretilmesini sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Üretim yapıları, fidanlık ve seralar, süs bitkilerinin üretim yöntemleri; generatif üretim, vejetatif üretim, sporla üretim, üretim ortamları, çimlenmeyi engelleyicilerin giderilmesi, büyümeyi düzenleyici maddeler ve üretimde kullanımı, özel üretim yöntemleri ve bazı süs bitkilerinde kullanımı
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Peyzaj ve Süs Bitkileri alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar, edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenilirliğini ve güncelliğini değerlendirir, yapı malzemeleri ile süs ve çim bitkilerinin tanınması, üretimi, kullanımı ve bakımını yürütür.
|
4
|
2
|
Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları analiz eder, çözer, edindiği bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
|
-
|
3
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür, ekip üyesi olarak öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır ve sorumluluğu altında çalışanları organize eder.
|
1
|
4
|
Alanı ilgili edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenme gereksinimlerini analiz eder, etkin bir şekilde değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmenin bilincini gösterir.
|
-
|
5
|
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle yazılı ve sözlü iletişim yollarıyla paylaşır.
|
-
|
6
|
Bilgisayar ve bilgi iletişim teknolojilerini mesleki gelişimini destekleyecek düzeyde kullanır.
|
-
|
7
|
Alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve kültürel değerlere takip eder, çevre sorunlarına duyarlı davranarak çözüm yollarına ilişkin hareket eder, ilgili meslek disiplinleri arasında koordine bir şekilde müdahalede bulunur.
|
-
|