Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Adaçayı yetiştiriciliği, Salvia ve Sideritis arasındaki farkların anlatılması
|
K1-Bölüm-6
|
2
|
Melissa officinalis yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
3
|
Fesleğenin yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
4
|
Kekik yetiştiriciliği, Origanum ve Thymus türlerinin arasındaki farkların anlatılması
|
K1-Bölüm-6
|
5
|
Biberiye ve nane yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
6
|
Kimyon yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
7
|
Rezene yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
8
|
Anason yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
9
|
Çörekotu yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
10
|
Safran yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
11
|
Soğanlı-yumrulu bitkiler hakkında bilgi verilmesi
|
K1-Bölüm-6
|
12
|
Haşhaş yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
13
|
Datura ve Atropa yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
14
|
Yüksükotu yetiştiriciliği
|
K1-Bölüm-6
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Dr. Öğr. Üyesi Esma ÖZHÜNER
|
Kaynaklar
|
K1. Baydar, H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (1.Baskı).
Nobel Yayınevi, Ankara.
K2.Ceylan A.(1997). Tıbbi Bitkiler I, II, III (2.Baskı), E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
Y1.Zeybek U., Haksel M. (2010). Türkiye? de ve Dünyada Önemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları, Zade Sağlık Yayınları.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, öğrencilere ülkemiz için ticari ve ekonomik değeri yüksek olan ve kültüre alınan tıbbı ve aromatik bitki çeşitlerinin yetiştirme teknikleri hakkında detaylı bilgi kazandırılmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
Kültüre alınan önemli tıbbi ve aromatik bitkiler ile bu bitkilerin yetiştirilme teknikleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
4
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
2
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
2
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
-
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
-
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
-
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
-
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
-
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
2
|