Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bitkisel drog tanımı, Drogların tanıtılması
|
|
2
|
Bitkisel drogların sınıflandırılması
|
|
3
|
Bitkisel drogların adlandırılmaları
|
|
4
|
Drogların elde ediliş yöntemleri
|
|
5
|
Drogların kurutulma ve depolanma aşamaları
|
|
6
|
Drogların pazarlanması, ihraç edilen ülkeler
|
|
7
|
Türkiye ve AB ye göre drog standartları
|
|
8
|
Saflık muayeneleri
|
|
9
|
Preparat hazırlama teknikleri
|
|
10
|
İnfuzyon, Dekoksiyon
|
|
11
|
Pomat, pistil, Tentür
|
|
12
|
Şurup, Hap
|
|
13
|
Drog tozlarının mikroskopik incelenmesi
|
|
14
|
Laboratuvar uygulaması
|
|
Ön Koşul
|
yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Ebru DERELLİ TÜFEKÇİ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Türkiyede Bitkilerle Tedavi, Turhan Baytop, Nobel Yayınları
Tıbbi bitkiler; Ayhan Sezen
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Tıbbi bitkilerin drog olarak kullanılan kısımları (yaprak, tohum, çiçek, kök, kabuk vb.), içerdikleri etkili bileşikler (alkaloitler, sabit yağlar, uçucu yağlar, vitaminler, glikozitler vb), etkili içeriğe en yüksek düzeyde sahip oldukları dönemde hasat edilmeleri (hasat zamanı, hasat edilecek kısımları, hasat şekli), kurutma va saklama.. Drogların tedavide kullanım şekilleri (toz, hap, infusyon, dekoksiyon, merhem, tıbbi yağ, kokulu yağ, tentür, hulasa), etki şekillerini verir ( drog, ilaç, veriliş yolları, etki düzeni, atılma)
|
Dersin İçeriği
|
Drogların tanımı ve tanıtılması. Bitkisel droglar, bitkinin tamamından veya bir kısmından elde edilen droglar; kök, köksap, yumru, odun, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, herba, drogların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması. Türkiye ve AB`ye göre drog standartları, elde edilişleri, kurutulma, depolama, pazarlama ve saflık muayeneleri, preparat hazırlama; infüzyon, dekoksiyon, pomat, pastil, şurup yapılması. Drog tozlarının mikroskobik incelenmesi, bitkilerin tanısı konuları ve laboratuar uygulaması.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular.
|
4
|
3
|
Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir.
|
1
|
4
|
Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
1
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir.
|
4
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar.
|
3
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular.
|
5
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
4
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
5
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder.
|
5
|