ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tıbbi Bitkilerin Standardizasyonu ve Muhafazası TAB108 BAHAR 2+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Standardizasyon kavramını tanımlar.
    2-Hasat sonrası muhafaza edilecek ürünlerin bozulmadan uzun süre saklanması için uygun muhafaza yöntemlerine karar verir.
    3-Hasat sonu ürün kayıplara karşı mücadele eder ve ürünün pazara en iyi koşullarda sunulması için işbirliği yapar.
    4-Depolardan pazarlanacak bitkisel ürünlerin pazarlanmasında uygun ambalajlama teknikleri ayarlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler3012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012525
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   140
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,67 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Standardizasyon muhafaza ve ambalajlamaya genel giriş D1
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin hasad işlemleri D1
    3 Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-I D1
    4 Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-II D1
    5 Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-III D1
    6 Muhafaza yöntemleri sırasında karşılaşılabilecek durumlar-I D1
    7 Muhafaza yöntemleri sırasında karşılaşılabilecek durumlar-II D1
    8 Ambalajlama-I D1
    9 Ambalajlama-II D1
    10 Ambalajlama-III D1
    11 Kaliteyi etkileyen faktörler-I D1
    12 Kaliteyi etkileyen faktörler-II D1
    13 Kaliteyi etkileyen faktörler-III D1
    14 Kaliteyi etkileyen faktörler-IV D1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr.Öğr.Üyesi Esma ÖZHÜNER
    Kaynaklar D1. Baydar H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (6.Basım), Nobel Akademik Yayıncılık. D2. Kölük N., Diliz, İ. ve Kartal, C. S. (2005). Kalite Güvencesi ve Standartları, Detay Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap Y1. ÖZKAN, Y. (2018). Türk Farmakopesi 2017; Genel monograflar I (1. Baskı), TC Saglık Bakanlıgı Yayın No: 1098, Ankara.
    Dersin Amacı Öğrencilere, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasad edildikten sonra bozulmadan ürünün pazarlanmasına kadar ki olan süreci (standardizasyon, muhafaza ve ambalajlanması) detaylı olarak öğretilecektir.
    Dersin İçeriği Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu, muhafazası, ambalajlanması ve kaliteyi etkileyen faktörler.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar. -
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir. -
    3 Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer. -
    4 Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. -
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular. 3
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder. -
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler. 5
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 2
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. 2
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster