Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Standardizasyon muhafaza ve ambalajlamaya genel giriş
|
D1
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin hasad işlemleri
|
D1
|
3
|
Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-I
|
D1
|
4
|
Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-II
|
D1
|
5
|
Tıbbi ve aromatik bitkileri muhafaza yöntemleri-III
|
D1
|
6
|
Muhafaza yöntemleri sırasında karşılaşılabilecek durumlar-I
|
D1
|
7
|
Muhafaza yöntemleri sırasında karşılaşılabilecek durumlar-II
|
D1
|
8
|
Ambalajlama-I
|
D1
|
9
|
Ambalajlama-II
|
D1
|
10
|
Ambalajlama-III
|
D1
|
11
|
Kaliteyi etkileyen faktörler-I
|
D1
|
12
|
Kaliteyi etkileyen faktörler-II
|
D1
|
13
|
Kaliteyi etkileyen faktörler-III
|
D1
|
14
|
Kaliteyi etkileyen faktörler-IV
|
D1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Dr.Öğr.Üyesi Esma ÖZHÜNER
|
Kaynaklar
|
D1. Baydar H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (6.Basım), Nobel Akademik Yayıncılık.
D2. Kölük N., Diliz, İ. ve Kartal, C. S. (2005). Kalite Güvencesi ve Standartları, Detay Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. ÖZKAN, Y. (2018). Türk Farmakopesi 2017; Genel monograflar I (1. Baskı), TC Saglık Bakanlıgı Yayın No: 1098, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasad edildikten sonra bozulmadan ürünün pazarlanmasına kadar ki olan süreci (standardizasyon, muhafaza ve ambalajlanması) detaylı olarak öğretilecektir.
|
Dersin İçeriği
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu, muhafazası, ambalajlanması ve kaliteyi etkileyen faktörler.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
-
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
-
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
3
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
-
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
5
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
2
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
2
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
4
|