Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı-I
|
D1
|
2
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı-II
|
D1
|
3
|
Tıbbi ve aromatik bitkilere uygulanan ön işlemler-I
|
D1
|
4
|
Tıbbi ve aromatik bitkilere uygulanan ön işlemler-II
|
D1
|
5
|
Kimyasal işlemler-I
|
D1
|
6
|
Kurutma işlemleri-II
|
D1
|
7
|
Kurutma işlemleri
|
D1
|
8
|
Muhafaza işlemleri
|
D1
|
9
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerden yararlanma şekilleri-I
|
D1
|
10
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerden yararlanma şekilleri-II
|
D1
|
11
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin değerlendirilme yöntemleri-I
|
D1
|
12
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin değerlendirilme yöntemleri-II
|
D1
|
13
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin değerlendirilme yöntemleri-III
|
D1
|
14
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin değerlendirilme yöntemleri-IV
|
D1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Dr.Öğr.Üyesi Esma ÖZHÜNER
|
Kaynaklar
|
K1. Baydar, H., (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (1.Baskı).
Nobel Yayınevi, Ankara.
K2.Ceylan A., Tıbbi Bitkiler I, II, III (1999). E.Ü. Ziraat Fak., İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
Y1. Joshi, S.G.. (2017). Medicinal plants. (1.Baskı). Oxford and IBH Publishers.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, öğrencilere tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanlarının teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesidir.
|
Dersin İçeriği
|
Tıbbı ve aromatik bitkilerin hasadı, kurutulması, muhafazası ve değerlendirilme yöntemleri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
4
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
4
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
5
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
-
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
4
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
3
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
-
|