Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Baharatların tanımı ve baharatların özellikleri
|
|
2
|
Baharatların elde ediliş yöntemleri
|
|
3
|
Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon
|
|
4
|
Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar
|
|
5
|
Baharat ticareti
|
|
6
|
Ülkemizde kullanılan ve aktarlarda satılan baharat bitkilerinin sistematiği
|
|
7
|
Baharat Bitkileri
|
|
8
|
Baharat Bitkileri
|
|
9
|
Baharat bitkileri
|
|
10
|
Baharat bitkileri
|
|
11
|
Keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri
|
|
12
|
Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler
|
|
13
|
Keyf bitkilerinin sistematiği
|
|
14
|
Keyf Bitkileri
|
|
Ön Koşul
|
yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr.Gör.Esma Özhüner
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Öğr.Gör.Esma Özhüner
|
Kaynaklar
|
Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Prof Dr. Hasan BAYDAR
Ambalajlama Teknikleri, Anonim.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Baharatların ve keyif bitkilerini tanımlamak, sınıflandırmak. Baharatların ve keyif bitkilerinin kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılanların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konularında bilgi sahibi olmak.
|
Dersin İçeriği
|
Tarçın, kekik, karabiber, kimyon vb. bazı önemli baharat bitkilerinin ve keten, haşhaş, kenevir, kahve, çay, şerbetçi otu, anason gibi bitkilerin içindeki etken maddelerin (alkoloit, glikozit gibi) tanıtılması.Elde edilmesi yöntemlerinin öğretilmesi ve kullanımı.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar.
|
2
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular.
|
4
|
3
|
Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir.
|
4
|
4
|
Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
5
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir.
|
-
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar.
|
-
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular.
|
-
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
4
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder.
|
4
|