ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Keyf-Baharat Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi TAB212 BAHAR 2+1 Fakülte S 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Başlıca baharat ve keyif bitkileri, Latince isimleri, etken maddeleri, tüm ve öğütülmüş baharatların işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol. kakkında bilgi verir
    2-Baharatçılarda satılan tıbbi ve aromatik bitkilerin neler olduğunu öğrenir
    3-Baharat ve Keyf Bitkilerinin ekonomi ve ticari önemini bilİr
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)21020
    Ödevler1012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1021020
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2011616
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   138
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,6 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Baharatların tanımı ve baharatların özellikleri
    2 Baharatların elde ediliş yöntemleri
    3 Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon
    4 Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar
    5 Baharat ticareti
    6 Ülkemizde kullanılan ve aktarlarda satılan baharat bitkilerinin sistematiği
    7 Baharat Bitkileri
    8 Baharat Bitkileri
    9 Baharat bitkileri
    10 Baharat bitkileri
    11 Keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri
    12 Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler
    13 Keyf bitkilerinin sistematiği
    14 Keyf Bitkileri
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr.Gör.Esma Özhüner
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Öğr.Gör.Esma Özhüner
    Kaynaklar Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Prof Dr. Hasan BAYDAR Ambalajlama Teknikleri, Anonim.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Baharatların ve keyif bitkilerini tanımlamak, sınıflandırmak. Baharatların ve keyif bitkilerinin kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılanların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konularında bilgi sahibi olmak.
    Dersin İçeriği Tarçın, kekik, karabiber, kimyon vb. bazı önemli baharat bitkilerinin ve keten, haşhaş, kenevir, kahve, çay, şerbetçi otu, anason gibi bitkilerin içindeki etken maddelerin (alkoloit, glikozit gibi) tanıtılması.Elde edilmesi yöntemlerinin öğretilmesi ve kullanımı.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar. 2
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular. 4
    3 Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir. 4
    4 Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 5
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir. -
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar. -
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular. -
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 4
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. -
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster