Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
|
K1-Bölüm1
|
2
|
Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
|
YK2
|
3
|
Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
|
K2-Bölüm1 K3-Bölüm1 YK1-Bölüm2
|
4
|
Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler)
|
K2-Bölüm 2 YK1-Bölüm2
|
5
|
Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler)
|
K2-Bölüm2
|
6
|
Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
|
K2-Bölüm3 YK2
|
7
|
Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri-I
|
K2-Bölüm3 K3-Bölüm2
|
8
|
Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri-II
|
K2-Bölüm3
|
9
|
Gıda katkı maddeleri
|
K2-Bölüm2
|
10
|
Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
|
K2-Bölüm4 YK2
|
11
|
Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
|
K2-Bölüm4 YK1-Bölüm2
|
12
|
GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP`da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları
|
K2-Bölüm4
|
13
|
HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
|
YK1-Bölüm3
|
14
|
ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
|
YK1-Bölüm2 YK2
|
Ön Koşul
|
yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Pınar PORTAKAL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Julie, M.J.(2004). Food Safety, CRS Press.
K2. Topal, Ş.(1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak.
K3. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. (1994). Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Topal, Ş. (2001).Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi, HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset, İstanbul.
YK2. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (Yayımlandığı Resmî Gazete,
Tarih:13/6/2010 Sayı : 27610), T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
Gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili temel ilkeler ve yasal yükümlülükler
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
-
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
4
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
-
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
4
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
-
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
3
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
4
|