ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tarım, Ormancılık ve Hayvancılıkta İş Sağlığı ve Güvenliği TAB285 GÜZ-BAHAR 3+0 Fak./ Üni. S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Dünya`da ve Türkiye`de tarım, ormancılık ve hayvancılık alanlarında yapılan İSG uygulamalarını açıklar.
    2-Tarımda İSG ile ilgili temel riskleri ve tehlikeleri kavrar.
    3-Risklerin değerlendirilmesi, önlemlerin alınması ve kontrol tedbirleri ile ilgili yasal mevzuatları açıklar.
    4-Kimyasal Risk Etmenlerini (pestisitler, gaz ve tozlar) listeler ve açıklar.
    5-Fiziksel Risk Etmenlerini (gürültü, titreşim, aydınlatma, termal konfor, radyasyon ve basınç) tablo halinde düzenler ve açıklar.
    6-Ergonominin amacı, kapsamı ve önemini izah eder.
    7-Ormancılıkta riskleri ve hayvansal riskleri tarif eder.
    8-Tarım, ormancılık ve hayvancılıkta kullanılan pilot İSG uygulamalarını ifade eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1511010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4512525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   130
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,33 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dünya?da Tarım ve İSG
    2 Türkiye?de Tarım ve İSG
    3 Çalışma Hayatında Tarım
    4 Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Riskler, Tehlikelerin Tanımlanması, Risklerin değerlendirilmesi, Önlemlerin Alınması, Kontrol tedbirleri, Yasal Mevzuat
    5 Tarım Makinelerinde İSG
    6 Fiziksel Risk Etmenleri (Gürültü, Titreşim, Aydınlatma, termal konfor, radyasyon ve basınç)
    7 Kimyasal Risk Etmenleri (pestisitler, gaz ve tozlar)
    8 Ergonomi
    9 Ormancılık ve Hayvancılıkta İSG
    10 Hayvansal Riskler
    11 Ormancılıkta riskler
    12 Tarımsal faaliyetlerde Pilot İSG uygulamaları
    13 Ormancılık ve hayvancılık da pilot İSG uygulamaları
    14 ​Ödevlerin sunulması ve tartışılması​
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Esma ÖZHÜNER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1.Temir, Arif, Açıklamalı ve uygulamalı İş Sağlığı ve Güvenliği, (2014 ), Ankara, yaklaşım yayıncılık 2.Yiğit, Abdulvahap (2015) İş Güvenliği, Alfa Aktüel, Bursa 3.Şahingöz, Semra Akar; Şık, Aydın (2015) İş Sağlığı ve Güvenliği, İstanbul, Detay Yayıncılık 4.Akpınar, Teoman (2013) İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Bursa, Ekin Basın Yayın 5.Esin, Alp (2014) İş Güvenliği Uzmanı El Kitabı, Ankara, Odtü Yayınevi 6.Gerek, Nüvit, İş Sağlığı ve Güvenliği, (Eskişehir), AÜ Yayınları
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Dünya ve Türkiye?de tarım, ormancılık ve hayvancılık alanlarında işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarında bilgi sahibi olmak ve bu alanlarda riskleri belirlemek, değerlendirmek ve önlem almak
    Dersin İçeriği Dünya?da tarım ve İSG, Türkiye?de tarım ve İSG, çalışma hayatında tarım, tarımda iş sağlığı ve güvenliği, temel riskler, tehlikelerin tanımlanması, risklerin değerlendirilmesi, önlemlerin alınması, kontrol tedbirleri, yasal mevzuat, tarım makinelerinde İSG, fiziksel risk etmenleri (gürültü, titreşim, aydınlatma, termal konfor, radyasyon ve basınç), kimyasal risk etmenleri (pestisitler, gaz ve tozlar), ergonomi, ormancılık ve hayvancılıkta İSG, hayvansal riskler, ormancılıkta riskler, tarımsal faaliyetlerde pilot isg uygulamaları, ormancılık ve hayvancılık da pilot isg uygulamaları, ödevlerin sunulması ve tartışılması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar. -
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular. -
    3 Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir. -
    4 Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. -
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir. -
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar. 2
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular. -
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 3
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. 4
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster