Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Buğday çeşitlerinde; fiziksel, kimyasal ve teknolojik kalite kriterlerinin önemi
|
K1 Bölüm 1, YK1 Bölüm 1
|
2
|
Ekmek üretim teknolojisi
|
K1 Bölüm 2, YK1 Bölüm 2-3
|
3
|
Makarna ve bulgur üretim teknolojisi
|
K1 Bölüm 4, YK1 Bölüm 3
|
4
|
Bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojisi
|
K1 Bölüm 5, YK1 Bölüm 6
|
5
|
Meyve sebzelerin bileşimi
|
K2 Bölüm 1, K3 Bölüm1, YK1 Bölüm 1
|
6
|
Meyve suyu üretim teknolojisi
|
K2 Bölüm3, K3 Bölüm2, YK1 Bölüm 3
|
7
|
Konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi
|
K2 Bölüm 4, K3 Bölüm4, YK1 Bölüm 5
|
8
|
Turşu, reçel - marmelat üretim teknolojisi
|
K2 Bölüm 5, K3 Bölüm 5, YK1 Bölüm 6
|
9
|
Yağ üretiminde yararlanılan başlıca yağlı bitkiler ve bu bitki tohumlarının depolanması
|
K4 Bölüm 1, YK2 Bölüm 2, YK3 Bölüm 1
|
10
|
Yağlı tohumdan yağ eldesi işlemleri
|
K4 Bölüm 1, YK2 Bölüm 2
|
11
|
Hamyağların rafinasyonu :degumming ve nötralizasyon
|
K4 Bölüm 3, YK2 Bölüm 2, YK3 Bölüm 2
|
12
|
Hamyağların rafinasyonu :renk açma, deodorizasyon ve vinterizasyon
|
K4 Bölüm 3, YK2 Bölüm 2, YK3 Bölüm 2
|
13
|
Zeytin yağı üretim teknolojisi
|
K4 Bölüm 4, YK2 Bölüm 3, YK3 Bölüm 3
|
14
|
Margarin ve tereyağı üretim teknolojisi
|
K4 Bölüm 5, YK2 Bölüm 4, YK3 Bölüm 5
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K 1. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002), Tahıl İşleme Teknolojisi,Atatürk Üniversitesi Yayınları No:718, Erzurum.
K 2. Cemeroğlu, B., (2011), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt I, Nobel yayınevi, Ankara.
K 3. Cemeroğlu, B., (2011), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt II, Nobel yayınevi, Ankara.
K 4. Kayahan, M., (2004), Yağlı tohumlardan ham yağ üretim teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK 1. Hoseney, R.C., Principles of Cereal Science and Technology, American Association of Cereal Chemists, 1994.
YK 2. Kayahan, M., Yemeklik rafinasyon teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 2005.
YK 3. Kayahan, M., Tekin, A., Zeytinyağı üretim teknolojisi, Filiz matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 2006.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı meyve ve sebze bitkilerinden üretilen ürünler ile hububat bazlı ürünlerinin üretim teknolojisini, uygulanan işleme ve muhafaza yöntemlerinin ürün kalitesi üzerine etkilerini belirlemektir.
Yağın, yağlık bitkilerden nasıl elde eldildiği, elde edildiği tohum ya da meyveye göre uygulanan işlem basamakları ile bu işlemlerin son ürününün kalitesi üzerine etkilerini incelemektir.
|
Dersin İçeriği
|
Yağ üretiminde yararlanılan başlıca yağlı bitkiler ve bu bitki tohumlarının depolanması
Yağlı tohumdan yağ eldesi işlemleri
Hamyağların rafinasyonu :degumming ve nötralizasyon
Hamyağların rafinasyonu :renk açma, deodorizasyon ve vinterizasyon
Zeytin yağı üretim teknolojisi
Zeytinyağının bileşimi, standardizasyonu ve kalite ölçütleri
Meyve sebzelerin bileşimi
Meyve suyu üretim teknolojisi
Konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi, reçel - marmelat üretim teknolojisi
Meyve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan önişlemler,meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmesi, Kurutma teknolojisi
Buğday çeşitlerinde; fiziksel, kimyasal ve teknolojik kalite kriterlerinin önemi
Ekmek üretim teknolojisi
Makarna ve bulgur üretim teknolojisi
Bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojisi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
4
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
4
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
3
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
2
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
1
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
1
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
-
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
1
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|