ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Kimyası GMÜ301 GÜZ 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Temel gıda bileşenlerinin kimyası hakkında temel bilgileri, gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini anlar.
    2-Gıda bileşenlerinin kimyasal özelliklerini bilerek gıda işlemeyi değerlendirir.
    3-Gıda işlemede kimyasal değişiklikleri anlar.
    4- Gıda kimyasıyla ilgili bilimsel literatürleri değerlendirir.
    5-Gıda işleme problemlerini verimli bir şekilde analizler.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Hüdayi ERCOŞKUN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K 1 Saldamlı,İ. (1998) Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları K 2.Caner, C. (2019) Gıda Kimyasının Temelleri, Sidas Yayıncılık K 3. Bilişli, A. (2015) Gıda Kimyası, Sidas Yayıncılık
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıda maddelerinin hasat edilmesinde tüketicinin ağzına girene kadar uygulanan öğütme, parçalama, soğutma, dondurma, ısıtma, pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, hamur yapma, depolama, ambalajlama, yıkama gibi tüm gıda işlemeleri sürecinde gıdanın bileşenleri olan proteinler, lipitler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller, enzimler gibi gıdanın bileşenlerinde gerçekleşen değişimleri anlamak, bu değişimleri yönetebilecek düzeyde gıda bileşiminin kimyasını öğrenmek, temel gıda kimyası terimlerini bilmek Gıda bileşenlerinden su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidler ile ilgili temel bilgileri ve bunların yapıları, gıdaya kattığı özellikleri ve analiz yöntemlerini öğretmektir.
    Dersin İçeriği Gıda bileşenleri olan; su, proteinler, karbonhidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, enzimler ve fenolik maddelerin kimyasal özellikleri, gıda sistemindeki fonksiyonları, reaksiyonları, besin değerleri, birbirleriyle olan etkileşimleri hakkında bilgiler
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster