Dersin Amacı
|
Gıda maddelerinin hasat edilmesinde tüketicinin ağzına girene kadar uygulanan öğütme, parçalama, soğutma, dondurma, ısıtma, pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, hamur yapma, depolama, ambalajlama, yıkama gibi tüm gıda işlemeleri sürecinde gıdanın bileşenleri olan proteinler, lipitler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller, enzimler gibi gıdanın bileşenlerinde gerçekleşen değişimleri anlamak, bu değişimleri yönetebilecek düzeyde gıda bileşiminin kimyasını öğrenmek, temel gıda kimyası terimlerini bilmek
Gıda bileşenlerinden su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidler ile ilgili temel bilgileri ve bunların yapıları, gıdaya kattığı özellikleri ve analiz yöntemlerini öğretmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Gıda bileşenleri olan; su, proteinler, karbonhidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, enzimler ve fenolik maddelerin kimyasal özellikleri, gıda sistemindeki fonksiyonları, reaksiyonları, besin değerleri, birbirleriyle olan etkileşimleri hakkında bilgiler
|