Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Giriş: gıda tanımı, gıdanın bileşenleri, gıdaların besin değeri, beslenme, gıda işleme sırasında gıda bileşenindeki değişiklikler,
|
K1, K2, K3 Giriş bölümleri
|
2
|
Su: kimyasal yapısı,fizikokimyasal özellikleri, çözücü özeliği ve iyonlaşması, ozmoz, diffüzyon, yüzey gerilimi, faz diyagramı ve izoterm, su aktivitesi, su aktivitesinin gıda bileşenlerinin reaksiyonlarına etkileri
|
K1, K2, K3 Su bölümleri
|
3
|
Karbonhidratlar: gıdalarda karbonhidratların fonksiyonları, canlılarda karbonhidratların fonksiyonları,,
|
K1, K2, K3 Karbonhidratlar bölümleri
|
4
|
Monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler, diyet lifler
|
K1, K2, K3 Karbonhidratlar bölümleri
|
5
|
Lipitler: yağ asitleri, gliseritler, fosfolipitler, sfingositler, mumlar, steroller, hidrokarbonlar, lipkromlar, lipovitaminler, oksidasyon, oto- foto- enzimatik termo - oksidasyon, antioksidanlar
|
K1, K2, K3 Lipitler bölümleri
|
6
|
Lipitler: yağ asitleri, gliseritler, fosfolipitler, sfingositler, mumlar, steroller, hidrokarbonlar, lipkromlar, lipovitaminler, oksidasyon, oto- foto- enzimatik termo - oksidasyon, antioksidanlar
|
K1, K2, K3 Lipitler bölümleri
|
7
|
Proteinler; aminoasitlerin sınıflandırılması, adlandırılması ve yapıları,
|
K1, K2, K3 Proteinler bölümleri
|
8
|
Proteinler; proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin başlıca özellikleri; proteinlerin yapısı; proteinlerin fonksiyonel grupları ve bu grupların kimyasal yapıları, hidrofobik özellikleri
|
K1, K2, K3 Proteinler bölümleri
|
9
|
Ders tekrarı
|
K1, K2, K3 Giriş, Su, Karbonhidratlar, Lipitler ve lipitler bölümleri
|
10
|
Vitaminler: yağda çözünen vitaminler, A, D,E, K suda çözünen vitaminler b grubu, vitaminoidler
|
K1, K2, K3 Vitaminler bölümleri
|
11
|
Mineraller: temel mineraller, iz mineraller, eser mineraller, gıdalarda minerallerin kimyasal ve fonksiyonel özellikleri
|
K1, K2, K3 Mineraller bölümleri
|
12
|
Enzimler: adlandırılması, yapıları, etki şekilleri, sınıflandırılması, gıda sanayiinde kullanılan enzimler, gıda işlemede enzimler Enzim kinetiği
|
K1, K2, K3 Enzimler bölümleri
|
13
|
Fenolikler ve Renk maddeleri: fenolik asitler, flavonoidler, gıdalarda renk maddeleri, klorofil, karotenoid, antosiyanid, betalain, hemoglobin
|
K1, K2, K3 Fenolikler ve Renk Maddeleri bölümleri
|
14
|
Ders tekrarı
|
K1, K2, K3 Vitaminler, Mineraller, Enzimler, Fenolikler ve Renk Maddeleri bölümleri
|