ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Enzim Bilimi ve Teknolojisi GMÜ421 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Enzim bilimi ve teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
    2-Enzim aktivitesine etki eden faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
    3-Enzim kinetiği ve enzim aktivitesi kavramlarını öğrenir.
    4-Gıda endüstrisinde enzimlerin önemi, enzim aktivitesi tayini ve enzim deaktivasyonu konularında bilgi sahibi olur.
    5-Gıda analizlerinde enzimlerin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler3013030
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   107
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,57 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Enzim bilimine giriş. Enzimlerin önemi K1
    2 Biyolojik ve biyolojik olmayan katalizörler arasındaki farklar K1
    3 Enzimlerin kimyasal yapısı ve özellikleri K1
    4 Enzim spesifikliği K1
    5 Enzim aktivitesine etki eden faktörler K1
    6 Enzim kinetiği -I K1
    7 Enzim kinetiği -II K1
    8 Öncül enzimler. Önemli enzim grupları. Izoenzimler K1
    9 Enzimlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması K1 ve https://iubmb.qmul.ac.uk/enzyme/
    10 Enzimatik gıda analiz metodları-I Güncel literatür
    11 Enzimatik gıda analiz metodları-II Güncel literatür
    12 Enzimlerin izolasyon ve saflaştırma aşamaları K1 ve Güncel literatür
    13 Endüstriyel enzimler ve gıda endüstrisindeki uygulamaları K1 ve Güncel literatür
    14 Tutuklanmış enzimler ve gıda endüstrisindeki uygulamaları. K1 ve Güncel literatür
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Deniz BAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölüm Sorumluları
    Kaynaklar K1 Temiz, A. (1998). Gıda Kimyası. İ. Saldamlı (editör), Enzimler, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Whitehurst, R. J., (2003). Enzymes in Food Technology. Sheffield Academic Press & CRC Press. YK2. Rastall, R., (2007). Novel Enzyme Technology for Food Applications. Woodhead Publishing Limited, England. YK3. Güncel Literatür
    Dersin Amacı Gıda Mühendisliği öğrencilerine enzim bilimi ve teknolojisi hakkında temel ve gerekli bilgiler vermek.
    Dersin İçeriği Enzimler, enzimlerin sınıflandırılması, enzim aktivitesi, enzim aktivitesine etki eden faktörler, enzim kinetiği, enzimlerin gıda endüstrisindeki önemi, kullanım alanları, gıda analizlerinde enzimlerin önemi, enzim saflaştırma ve izolasyon
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 2
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 3
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 3
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 5
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 5
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 3
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 1
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 5
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 1
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 5
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 3
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 2
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster