Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Giriş ve temel kavramlar
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
2
|
Moleküler kütle transferi: konsantrasyon, hız ve akı tanımları, Maxwell-Stefan bağıntısı, Fick yasası,
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
3
|
Difüzyon katsayısı: ikili ideal gaz karışımları için difüzyon katsayısı, sıvılar için difüzyon katsayısı, çok bileşenli karışımlarda difüzyon katsayısı
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
4
|
Yatışkın hal moleküler difüzyon: molar akı ve süreklilik eşitliği, gazlarda yatışkın hal moleküler difüzyon
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
5
|
Sıvılarda yatışkın hal moleküler difüzyon, moleküler momentum, ısı ve kütle transferi arasındaki benzeşim
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
6
|
Katılarda Difüzyon
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:481-512)
|
7
|
Fazlar arası kütle aktarımı: aktarım teorileri, tüm kütle akarım katsayısı, yerel kütle aktarım katsayıları
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölümr 6 (s:410-440)
K3, Bölüm 21 (s:540-565)
|
8
|
Denge kademeleri
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6
K3, Bölüm 27 (s:527-541)
|
9
|
Gaz absorpsiyonu-I
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm10
K3, Bölüm 27 (s:527-541)
|
10
|
Gaz absorpsiyonu -II
|
K1, Bölüm 4
K2 Bölüm 10
K3 Bölüm27 (p:527-541)
|
11
|
Distilasyon-I
|
K1, Bölüm 4
K2 Bölüm 11
K3 Bölüm 28 (s:621-630)
|
12
|
Distilasyon -II
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 11
K3, Bölüm 28 (s:621-630)
|
13
|
Ekstraksiyon-I
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6
K3, Bölüm 29 (s:657-696)
|
14
|
Ekstraksiyon-II
|
K1, Bölüm 4
K2, Bölüm 6
K3, Bölüm 29 (s:657-696)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. McCabe, W. L., Smith, J. C., Harriot, P. (1993).Unit Opertaions of Chemical Enginnering, (5th ed) McGraw-Hill International Inc.,New York,
K2. Geankoplis, C. J. (2011) Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci ilkeleri, S. Yapıcı (çev.)4.baskı, Güven Kitapevi İzmir.
K3. Şahin,S., Şumnu, S.G., Hamamcı, H., İşçi, A., Şakıyan, Ö. (2016) Fluid Flow, Heat And Mass Transfer in Food Systems, Nobel Akademik Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Alpay, E., Demircioğlu, M. (2005) Kütle Aktarımı ve Kütle Aktarım İşlemleri, e-kitap, İzmir,
YK2. Uysal, B.Z. (1996) Kütle Aktarımı ve Uygulamaları, Gazi Üniversitesi Yayınları, Ankara.
YK3. Benitez, J. (2002) Principles and Modern Applications of Mass Transfer Operations, Johan Wiley & Sons, Inc.
|
Dersin Amacı
|
Ayırma süreçleri gıda mühendisliği alanında önemli uygulama alanı bulunmaktadır. Ayırma süreçlerinin temelini oluşturan kütle transferinin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğretmek bu dersin temel amacıdır.
.
|
Dersin İçeriği
|
Kütle aktarımına giriş ve yayılım (moleküler difüzyon ve konveksiyonla meydana gelen kütle transferi), gazlarda moleküler yayılım, sıvılarda moleküler yayılım, katılarda moleküler yayılım, taşınım kütle aktarım katsayıları, distilasyon, adsorpsiyon ve ekstraksiyon işlemleri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
5
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
-
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
4
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
3
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
4
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
-
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
-
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|