Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. McCabe, W. L., Smith, J. C., Harriot, P. (1993).Unit Opertaions of Chemical Enginnering, (5th ed) McGraw-Hill International Inc.,New York,
K2. Geankoplis, C. J. (2011) Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci ilkeleri, S. Yapıcı (çev.)4.baskı, Güven Kitapevi İzmir.
K3. Şahin,S., Şumnu, S.G., Hamamcı, H., İşçi, A., Şakıyan, Ö. (2016) Fluid Flow, Heat And Mass Transfer in Food Systems, Nobel Akademik Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Alpay, E., Demircioğlu, M. (2005) Kütle Aktarımı ve Kütle Aktarım İşlemleri, e-kitap, İzmir,
YK2. Uysal, B.Z. (1996) Kütle Aktarımı ve Uygulamaları, Gazi Üniversitesi Yayınları, Ankara.
YK3. Benitez, J. (2002) Principles and Modern Applications of Mass Transfer Operations, Johan Wiley & Sons, Inc.
|
Dersin Amacı
|
Ayırma süreçleri gıda mühendisliği alanında önemli uygulama alanı bulunmaktadır. Ayırma süreçlerinin temelini oluşturan kütle transferinin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğretmek bu dersin temel amacıdır.
.
|
Dersin İçeriği
|
Kütle aktarımına giriş ve yayılım (moleküler difüzyon ve konveksiyonla meydana gelen kütle transferi), gazlarda moleküler yayılım, sıvılarda moleküler yayılım, katılarda moleküler yayılım, taşınım kütle aktarım katsayıları, distilasyon, adsorpsiyon ve ekstraksiyon işlemleri.
|