ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Katkı Maddeleri GMÜ425 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda Katkı maddelerini, gıdanın doğal bileşenlerinden ayırt edebilmeyi öğrenir
    2-Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını, fonksiyonel özelliklerini ve kullanım amaçlarını öğrenir
    3-Gıda katkı maddelerinin kullanımlarında uygulanan genel ilkeleri kavrama ve uygun olmayan kullanımın yaratacağı toksik özellikleri öğrenir
    4-Gıda katkı maddesi kullanımında yasal düzenlemeleri öğrenir
    5-Gıda katkı maddeleri ile ilgili bilimsel yayınları taramayı ve son gelişmeler hakkında bilgi edinmeyi öğrenir
    6-Bilimsel yayınları anlamayı ve bu yayınları sunum haline getirmeyi öğrenir
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)5011212
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011616
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   112
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,73 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda Katkı Maddeleri-tanım ve yasal düzenlemeler
    2 Antioksidanlar
    3 Asitliği Düzenleyiciler
    4 Emülgatör ve stabilizörler
    5 Gamlar
    6 Koruyucular
    7 Lezzet maddeleri
    8 Lezzet arttırıcılar
    9 Renklendiriciler
    10 Şelat ajanları
    11 Tatlandırıcılar
    12 Topaklanmayı önleyiciler
    13 Un işleme ajanları
    14 Diğer katkılar (hacim arttırıcılar, parlatma ajanları, köpük tutucu ve önleyiciler)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu ÖĞR. GÖR. DR. DİDAR ÜÇÜNCÜOĞLU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Altuğ, T. (editör), Gıda Katkı Maddeleri, Ege Üniversitesi Gıda Mühen.bölümü yayınları, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, 2006.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları ile fonksiyonlarını incelemektir. Ayrıca uygun olmayan şekillerde kullanımlarında oluşabilecek toksik özellikleri ve gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler konusunda da bilgi verilmektir.
    Dersin İçeriği Gıda Katkı Maddeleri kullanımı ile ilgili genel kurallar ve mevzuat hükümleri ile başlıca Antioksidanlar, Antimikrobiyeller, Asitliği Düzenleyiciler, Emülgatörler, Gamlar, Lezzet maddeleri Lezzet arttırıcılar, Renklendiriciler, Şelat ajanları, Tatlandırıcılar, Topaklanmayı önleyiciler Un işleme ajanları ve diğer katkı maddeleri sınıflarının incelenmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 3
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 3
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 5
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 5
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 3
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster