Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr. Hüdayi ERCOŞKUN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Altuğ, T. (editör), Gıda Katkı Maddeleri, Ege Üniversitesi Gıda Mühen.bölümü yayınları, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, 2006.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları ile fonksiyonlarını incelemektir. Ayrıca uygun olmayan şekillerde kullanımlarında oluşabilecek toksik özellikleri ve gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler konusunda da bilgi verilmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Gıda Katkı Maddeleri kullanımı ile ilgili genel kurallar ve mevzuat hükümleri ile başlıca
Antioksidanlar, Antimikrobiyeller, Asitliği Düzenleyiciler, Emülgatörler, Gamlar, Lezzet maddeleri
Lezzet arttırıcılar, Renklendiriciler, Şelat ajanları, Tatlandırıcılar, Topaklanmayı önleyiciler
Un işleme ajanları ve diğer katkı maddeleri sınıflarının incelenmesi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
2
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
5
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
3
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
5
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
5
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
4
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
4
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
4
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
3
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
5
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
5
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
5
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
5
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
4
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
4
|