ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Teknolojisi I GMÜ401 GÜZ 4+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Etin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini kavrar
    2-Et endüstrisinde uygulanan temel işlemleri bilir.
    3-Et endüstrisinde üretilen ürünlerin üretim koşullarını bilir.
    4-Sütün özelliklerini ve bileşimi kavrar.
    5-Sütün toplanması, fabrikaya kabülü ve işlenme yöntemlerini bilir.
    6-Sütün çeşitli ürünlere işlenme yöntemlerini kavrar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)5021530
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   153
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,1 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması
    2 Etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri
    3 Ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar
    4 Kesim sonrası ette meydana gelen değişimler
    5 Et endüstrisindeki temel işlemler
    6 Et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu
    7 Haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri
    8 Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri
    9 Süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı.
    10 Sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler
    11 Süte uygulanan ısıl işlemler
    12 Yoğurt teknolojisi
    13 Peynir teknolojisi
    14 Tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Öztan, A., Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Ankara, Genişletilmiş 4. Baskı, 2003. Üçüncü, M., Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Meta basım, İzmir, 2005. Bylund G., Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems, 2003.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıda endüstrisindeki et ve süt bilimi ve teknolojileri konularında bilgiler aktarmak
    Dersin İçeriği Et Teknolojisi: Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması, etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar, kesim sonrası ette meydana gelen değişimler, et endüstrisindeki temel işlemler, et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu, haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.) Süt Teknolojisi: Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler, süte uygulanan ısıl işlemler, yoğurt teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 2
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 2
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 3
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 2
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 2
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 3
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 2
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 2
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 2
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 2
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster