Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması
|
|
2
|
Etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri
|
|
3
|
Ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar
|
|
4
|
Kesim sonrası ette meydana gelen değişimler
|
|
5
|
Et endüstrisindeki temel işlemler
|
|
6
|
Et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu
|
|
7
|
Haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri
|
|
8
|
Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri
|
|
9
|
Süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı.
|
|
10
|
Sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler
|
|
11
|
Süte uygulanan ısıl işlemler
|
|
12
|
Yoğurt teknolojisi
|
|
13
|
Peynir teknolojisi
|
|
14
|
Tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Öztan, A., Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Ankara, Genişletilmiş 4. Baskı, 2003.
Üçüncü, M., Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Meta basım, İzmir, 2005.
Bylund G., Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems, 2003.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Gıda endüstrisindeki et ve süt bilimi ve teknolojileri konularında bilgiler aktarmak
|
Dersin İçeriği
|
Et Teknolojisi: Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması, etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar, kesim sonrası ette meydana gelen değişimler, et endüstrisindeki temel işlemler, et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu, haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.)
Süt Teknolojisi: Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler, süte uygulanan ısıl işlemler, yoğurt teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
|
2
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi
|
2
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi
|
3
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi.
|
4
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi
|
2
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
|
2
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi
|
3
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme
|
3
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi
|
2
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi
|
2
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
|
2
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
|
2
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi
|
-
|