Yardımcı Kitap
|
YK1 Öztan, A. (2003). Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Genişletilmiş 4. Baskı, Ankara.
YK2 Anar, Şahsene (2020). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınları, 5. Baskı, Bursa.
YK3 Üçüncü, M. (2005). Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Meta basım, İzmir.
YK4 Bylund G. (2003). Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems.
|
Dersin İçeriği
|
Et Teknolojisi: Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması, etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar, kesim sonrası ette meydana gelen değişimler, et endüstrisindeki temel işlemler, et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu, haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.)
Süt Teknolojisi: Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler, süte uygulanan ısıl işlemler, yoğurt teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
|