ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Teknolojisi I GMÜ401 GÜZ 4+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Etin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini hatırlar.
    2-Et endüstrisinde uygulanan temel işlemleri tanımlar.
    3-Et endüstrisinde üretilen ürünlerin üretim koşullarını açıklar.
    4-Sütün özelliklerini ve bileşimi hatırlar.
    5-Sütün toplanması, fabrikaya kabülü ve işlenme yöntemlerini açıklar.
    6-Sütün çeşitli ürünlere işlenme yöntemlerini açıklar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR, Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Ders notu1 K2.Ders notu2
    Yardımcı Kitap YK1 Öztan, A. (2003). Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Genişletilmiş 4. Baskı, Ankara. YK2 Anar, Şahsene (2020). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınları, 5. Baskı, Bursa. YK3 Üçüncü, M. (2005). Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Meta basım, İzmir. YK4 Bylund G. (2003). Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems.
    Dersin Amacı Gıda endüstrisindeki et ve süt bilimi ve teknolojileri konularında bilgiler aktarmak
    Dersin İçeriği Et Teknolojisi: Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması, etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar, kesim sonrası ette meydana gelen değişimler, et endüstrisindeki temel işlemler, et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu, haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.) Süt Teknolojisi: Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler, süte uygulanan ısıl işlemler, yoğurt teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster