ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Analizleri GMÜ407 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını özetler.
    2-Kromatografik analiz tekniklerini tanır
    3-Spektroskopik analiz tekniklerini tanır
    4-Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazları tanır
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10133
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011010
    Diğer 20000
    Toplam İş Yükü(Saat)   77
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,57 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Spektroskopinin temelleri
    2 Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
    3 Floresans spektroskopisi
    4 FTIR ölçüm prensibi ve cihazının temeli
    5 FTIR spektrumlarının yorumlanması
    6 Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi cihazının kısımları
    7 Atomik Emisyon Spektrofotometresi cihazının kısımları
    8 AAS ve AES nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    9 İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları
    10 Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri
    11 Kolon Kromatografisi
    12 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler
    13 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) Uygulamaları
    14 Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
    Ön Koşul GMÜ 301 Gıda Kimyası Dersini almış olmak
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Baran Önal Ulusoy
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Yıldız, A., Genç, Ö, Bektaş, S., 1997, Enstrümental Analiz Yöntemleri, Hacettepe Yayınları A-64 K2. Hışıl, Y., Enstrümental Gıda Analizleri (3 cilt birarada Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7, 2011. K3. Hışıl, Y., Enstrümental Gıda Analizleri Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:3 ,2010. K4.Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R., Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole, 2006.
    Yardımcı Kitap YK1.Ötleş, S. (editor), Handbook of food analysis instruments, CRC Press, NYK, 2009.
    Dersin Amacı Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
    Dersin İçeriği Spektroskopinin temelleri Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası Floresans spektroskopisi FTIR ölçüm prensibi ve cihazının temeli FTIR spektrumlarının yorumlanması Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi cihazının kısımları Atomik Emisyon Spektrofotometresi cihazının kısımları AAS ve AES nin gıda analizlerindeki uygulamaları İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri Kolon Kromatografisi Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) Uygulamaları Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 3
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 4
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster