ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Analizleri GMÜ407 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Enstrümental gıda analizlerinin amaç ve kapsamını özetler.
    2-Kromatografik analiz tekniklerini tanır
    3-Spektroskopik analiz tekniklerini tanır
    4-Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazları tanır
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler20166
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   80
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,67 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Spektroskopinin temelleri K1 Sayfa 1-31 K2 Bölüm-1
    2 Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası K1 Sayfa 33-67 K2 Bölüm-2
    3 Floresans spektroskopisi K1 Sayfa 75-83 K2 Bölüm-3
    4 Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (AAS) cihazının kısımları K1 Sayfa 85-100 K2 Bölüm-4
    5 AAS de Engellemeler ve Önleme yöntemleri Atomik Emisyon Spektrofotometresi (AES) cihazının kısımları K1 Sayfa 101-111 ve 113-119 K2 Bölüm-4 ve 5
    6 AAS ve AES nin gıda analizlerindeki uygulamaları K1 Sayfa 120-127 K2 Bölüm-6
    7 Infrared Spektroskopisi ölçüm prensibi ve cihazın temeli K1 Sayfa 177-190 K2 Bölüm-7
    8 Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrumlarının yorumlanması K1 Sayfa 191-196 K2 Bölüm-7
    9 İnce Tabaka Kromatografisinin temelleri ve gıda analizlerindeki uygulamaları K2 Bölüm-8
    10 Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri K1 Sayfa 409-416 K2 Bölüm-9
    11 Kolon Kromatografisi K2 Bölüm-10
    12 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler K1 Sayfa 417-422 K2 Bölüm-11
    13 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) Uygulamaları K2 Bölüm-11
    14 Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları K1 Sayfa 423-428 K2 Bölüm-12
    Ön Koşul GMÜ 301 Gıda Kimyası Dersini almış olmak
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof.Dr.Baran Önal Ulusoy
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Yıldız, A., Genç, Ö, Bektaş, S. (1997) Enstrümental Analiz Yöntemleri, Hacettepe Yayınları A-64. K2.Ders notları (powerpoint slaytlar)
    Yardımcı Kitap YK1. Hışıl, Y. (2011) Enstrümental Gıda Analizleri (3 cilt birarada Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7. YK2. Hışıl, Y. (2010) Enstrümental Gıda Analizleri Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:3. YK3.Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R. (2006) Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole.
    Dersin Amacı Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
    Dersin İçeriği Spektroskopik ve kromatografik cihazların çalışma prensipleri, türleri ve bu cihazların gıda analizleri için kullanıldığı uygulamalar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 3
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 4
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster