Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Spektroskopinin temelleri
|
K1 Sayfa 1-31
K2 Bölüm-1
|
2
|
Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası
|
K1 Sayfa 33-67
K2 Bölüm-2
|
3
|
Floresans spektroskopisi
|
K1 Sayfa 75-83
K2 Bölüm-3
|
4
|
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (AAS) cihazının kısımları
|
K1 Sayfa 85-100
K2 Bölüm-4
|
5
|
AAS de Engellemeler ve Önleme yöntemleri
Atomik Emisyon Spektrofotometresi (AES) cihazının kısımları
|
K1 Sayfa 101-111 ve 113-119
K2 Bölüm-4 ve 5
|
6
|
AAS ve AES nin gıda analizlerindeki uygulamaları
|
K1 Sayfa 120-127
K2 Bölüm-6
|
7
|
Infrared Spektroskopisi ölçüm prensibi ve cihazın temeli
|
K1 Sayfa 177-190
K2 Bölüm-7
|
8
|
Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrumlarının yorumlanması
|
K1 Sayfa 191-196
K2 Bölüm-7
|
9
|
İnce Tabaka Kromatografisinin temelleri ve gıda analizlerindeki uygulamaları
|
K2 Bölüm-8
|
10
|
Kromatografi ile ilgili terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon, v.b.) ve kromatografik yöntemlerin çeşitleri
|
K1 Sayfa 409-416
K2 Bölüm-9
|
11
|
Kolon Kromatografisi
|
K2 Bölüm-10
|
12
|
Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler
|
K1 Sayfa 417-422
K2 Bölüm-11
|
13
|
Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) Uygulamaları
|
K2 Bölüm-11
|
14
|
Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar ve gıda uygulamaları
|
K1 Sayfa 423-428
K2 Bölüm-12
|
Ön Koşul
|
GMÜ 301 Gıda Kimyası Dersini almış olmak
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof.Dr.Baran Önal Ulusoy
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1.Yıldız, A., Genç, Ö, Bektaş, S. (1997) Enstrümental Analiz Yöntemleri, Hacettepe Yayınları A-64.
K2.Ders notları (powerpoint slaytlar)
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Hışıl, Y. (2011) Enstrümental Gıda Analizleri (3 cilt birarada Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7.
YK2. Hışıl, Y. (2010) Enstrümental Gıda Analizleri Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:3.
YK3.Skoog, D.A., Holler, F.J., Crouch, S.R. (2006) Principles of instrumental analysis, Thomson Brooks/Cole.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Spektroskopik ve kromatografik cihazların çalışma prensipleri, türleri ve bu cihazların gıda analizleri için kullanıldığı uygulamalar
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
5
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
4
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
3
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
4
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|