ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Biyolojik ve Kimyasal Kinetik GMÜ403 GÜZ 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kimyasal kinetik ve hız yasalarını tanır.
    2-Reaksiyon derecelerini yorumlar.
    3-Gıdalardaki bozulma reaksiyonlarında etkili olan parametreleri tanır.
    4-Bozulma reaksiyonlarına ilişkin kinetik hesaplamaları uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4013030
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   144
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,8 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kimyasal tepkimelerin hızı. Mol dengesi, hız yasası ve stokiyometri K1 B1 B3
    2 Dönüşüm oranı, hız ifadelerinin analizi K1 B2 B3
    3 Reaktör kinetiği, kesikli sistem reaktörler ve reaktör tasarımı K1 B4
    4 Reaktör kinetiği, sürekli akış (CSTR, PF ve dolgulu kolon) reaktörler ve reaktör tasarımı K1 B4
    5 Seri ve paralel bağlı reaktör tasarımı, optimizasyon K1 B4
    6 Çoklu reaksiyonların incelenmesi (seri ve paralel) K1 B6
    7 Çoklu reaksiyonların incelenmesi (seri ve paralel) K1 B6
    8 Biyolojik tepkimelerin kinetiği, tasarım ve analizi K2 B1
    9 Enzimatik yolla gerçekleşen reaksiyonların kinetiği K2 B2
    10 Hareketsizleştirilen biyokatalizörler K1 B10
    11 Hücre kültürlerinde biyokütle üretiminin, besin kullanımının ve ürün oluşumunun kinetiği K2 B3
    12 Mikrobiyolojik ölümün ve enzim inaktivasyonunun kinetiği K2 B2
    13 Biyolojik tepkimelerin tasarımı ve analizi K1 K2
    14 Biyolojik tepkimelerin tasarımı ve analizi K1 K2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Deniz BAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Scott, Fogler H. (1999). Elements of Chemical Reaction Engineering, Prentice Hall, 3rd Ed.
    K2. Göksungur, Y. (2009). Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir.
    Yardımcı Kitap YK1. Cemeroğlu, B. S. (2015). Reaksiyon Kinetiği (Gıdaların Bozulma Kinetiği). Bizim Grup Basımevi, Ankara.
    YK2. Cemeroğlu, B. S. (2010). Isıl İşlem (Sterilizasyon, pastörizasyon) Hesaplamaları. B. S. Cemeroğlu (ed.), Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler (s. 467). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 29. Bizim Grup Basımevi, Ankara.
    Dersin Amacı Gıda mühendisliği öğrencilerine biyolojik ve kimyasal kinetik konularında bilgi ve beceri kazandırmak, hız yasası, reaksiyon hız sabiti, reaksiyon dereceleri konularında bilgi vermek, gıdalardaki bozulma tepkimelerinin kinetiği üzerinde detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği gıdalardaki bozulma reaksiyonların kinetikleri, enzim kinetiği, regresyon hesaplamaları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 5
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama 3
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 3
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma 5
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma 3
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster