Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Kimyasal tepkimelerin hızı. Mol dengesi, hız yasası ve stokiyometri
|
K1 B1 B3
|
2
|
Dönüşüm oranı, hız ifadelerinin analizi
|
K1 B2 B3
|
3
|
Reaktör kinetiği, kesikli sistem reaktörler ve reaktör tasarımı
|
K1 B4
|
4
|
Reaktör kinetiği, sürekli akış (CSTR, PF ve dolgulu kolon) reaktörler ve reaktör tasarımı
|
K1 B4
|
5
|
Seri ve paralel bağlı reaktör tasarımı, optimizasyon
|
K1 B4
|
6
|
Çoklu reaksiyonların incelenmesi (seri ve paralel)
|
K1 B6
|
7
|
Çoklu reaksiyonların incelenmesi (seri ve paralel)
|
K1 B6
|
8
|
Biyolojik tepkimelerin kinetiği, tasarım ve analizi
|
K2 B1
|
9
|
Enzimatik yolla gerçekleşen reaksiyonların kinetiği
|
K2 B2
|
10
|
Hareketsizleştirilen biyokatalizörler
|
K1 B10
|
11
|
Hücre kültürlerinde biyokütle üretiminin, besin kullanımının ve ürün oluşumunun kinetiği
|
K2 B3
|
12
|
Mikrobiyolojik ölümün ve enzim inaktivasyonunun kinetiği
|
K2 B2
|
13
|
Biyolojik tepkimelerin tasarımı ve analizi
|
K1 K2
|
14
|
Biyolojik tepkimelerin tasarımı ve analizi
|
K1 K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Deniz BAŞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Scott, Fogler H. (1999). Elements of Chemical Reaction Engineering, Prentice Hall, 3rd Ed.
K2. Göksungur, Y. (2009). Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Cemeroğlu, B. S. (2015). Reaksiyon Kinetiği (Gıdaların Bozulma Kinetiği). Bizim Grup Basımevi, Ankara.
YK2. Cemeroğlu, B. S. (2010). Isıl İşlem (Sterilizasyon, pastörizasyon) Hesaplamaları. B. S. Cemeroğlu (ed.), Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler (s. 467). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 29. Bizim Grup Basımevi, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Gıda mühendisliği öğrencilerine biyolojik ve kimyasal kinetik konularında bilgi ve beceri kazandırmak, hız yasası, reaksiyon hız sabiti, reaksiyon dereceleri konularında bilgi vermek, gıdalardaki bozulma tepkimelerinin kinetiği üzerinde detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
gıdalardaki bozulma reaksiyonların kinetikleri, enzim kinetiği, regresyon hesaplamaları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
5
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
4
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
3
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
3
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
-
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
5
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
3
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
-
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
-
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|