Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Introduction to Food Microbiology
|
|
2
|
Contamination sources of important microorganisms in foods
|
|
3
|
Important microorganisms that can be found in foods
|
|
4
|
Microbial spoilage of foods
|
|
5
|
Food safety indicators
|
|
6
|
Molds, Yeasts, Parasites, Viruses, Prions and Algae
|
|
7
|
Mycotoxins
|
|
8
|
Foodborne Microbial Diseases (Infections)
|
|
9
|
Foodborne Microbial Diseases (Toxicoinfections)
|
|
10
|
Foodborne Microbial Diseases (Intoxications)
|
|
11
|
Food Preservation Methods 1
|
|
12
|
Food Preservation Methods 2
|
|
13
|
Fermented Foods and Microbiology
|
|
14
|
Products Obtained by Biotechnological Processes
|
|
Ön Koşul
|
GMÜ201 Genel Mikrobiyoloji
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Araş. Gör. Gözde ÖREN, Araş. Gör. Melda ORTAK
|
Kaynaklar
|
1. Gıda Mikrobiyolojisi, 2010. Osman Erkmen (Ed.), Efil Yayınevi, 552 s, Ankara.
2. Gıda Mikrobiyolojisi, 2003. Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş (Ed.), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, 606s, Bornova-İzmir.
3. Modern Food Microbiology, 2005. James M. Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden. Seventh edition, Springer Science and Business Media, Inc., New York, 790 pages.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Gıdalarda bulunabilecek mikroorganizmalar, bunların kaynakları ve gıdalara bulaşma yolları, meydana getirdikleri hastalıklar, korunma yolları ve gıda güvenliği konularında temel oluşturmak.
|
Dersin İçeriği
|
Gıdaların Mikrobiyal Bozulması, bozulma yapan mikroorganizmalar ve bulaşma yolları, Gıda Güvenliği İndikatörleri, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalık tipleri, Mikotoksinler, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
|
3
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi
|
2
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
|
1
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi.
|
2
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi
|
3
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
|
3
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim
|
4
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme
|
2
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi
|
3
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
|
3
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi
|
-
|