Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıda Mikrobiyolojisine giriş
|
K1. DERS NOTU
|
2
|
Gıdalardaki önemli mikroorganizmaların bulaşma kaynakları
|
K1. DERS NOTU
|
3
|
Gıdalarda bulunabilen önemli mikroorganizmalar
|
K1. DERS NOTU
|
4
|
Gıdaların mikrobiyal bozulmaları
|
K1. DERS NOTU
|
5
|
Gıda güvenliği indikatörleri
|
K1. DERS NOTU
|
6
|
Mayalar, küfler, Parasitler, Virüsler, Prionlar ve Algler
|
K1. DERS NOTU
|
7
|
Mikotoksinler
|
K1. DERS NOTU
|
8
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar (enfeksiyonlar)
|
K1. DERS NOTU
|
9
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar (Toksikoenfeksiyonlar)
|
K1. DERS NOTU
|
10
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar (İntoksikasyonlar)
|
K1. DERS NOTU
|
11
|
Gıda Muhafaza Yöntemleri 1
|
K1. DERS NOTU
K2. BÖLÜM 32-35
|
12
|
Gıda Muhafaza Yöntemleri 2
|
K1. DERS NOTU
K2. BÖLÜM 36-39
|
13
|
Fermente gıdalar ve mikrobiyoloji
|
K1. DERS NOTU
|
14
|
Biyoteknolojik proseslerle elde edilen ürünler
|
K1. DERS NOTU
|
Ön Koşul
|
GMÜ201 Genel Mikrobiyoloji
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ders notu
K2. Temel Gıda Mikrobiyolojisi, 2016. Dilek Heperkan (Çev. Ed.) Nobel Akademik Yayıncılık, 606 s, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Gıda Mikrobiyolojisi, 2010. Osman Erkmen (Ed.), Efil Yayınevi, 552 s, Ankara.
YK2. Gıda Mikrobiyolojisi, 2003. Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş (Ed.), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, 606s, Bornova-İzmir.
|
Dersin Amacı
|
Gıdalarda bulunabilecek mikroorganizmalar, bunların kaynakları ve gıdalara bulaşma yolları, meydana getirdikleri hastalıklar, korunma yolları ve gıda güvenliği konularında temel oluşturmak.
|
Dersin İçeriği
|
Gıdaların Mikrobiyal Bozulması, bozulma yapan mikroorganizmalar ve bulaşma yolları, Gıda Güvenliği İndikatörleri, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalık tipleri, Mikotoksinler, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
2
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
1
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
2
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
3
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
3
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
4
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
2
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
3
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
3
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|