ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Özel Gıdalar Teknolojisi GMÜ326 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çeşitli gıda ürünlerinin ev ve endüstriyel üretim yöntemleri öğrenir.
    2-Ürün kalitesini etkileyen faktörleri mevzuatta gösterilen şartlarda uygular.
    3-Üretim tekniklerinin optimize edilmesi alışkanlığı kazanır.
    4-Laboratuar ölçeğinde ve endüstriyel ArGe faaliyetleri alışkanlığı kazanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler10000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012828
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012828
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   112
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,73 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Özel teknolojili gıdalar- giriş
    2 Şeker üretim teknolojisi; Şekerli ürünler teknolojisi (lokum, şekerleme, cezerye vb.)
    3 Geleneksel tatlı (künefe, höşmerim, kadayıf, kestane şekeri, reçel, marmelat, pekmez vb.) ve mantı üretimi
    4 Kakao ve çikolata teknolojisi; fındık ezmesi üretimi
    5 Tahin helvası üretimi, tuz üretimi
    6 Zeytin ve zeytin ürünleri üretim teknolojileri
    7 Zeytin ve zeytin ürünleri üretim teknolojileri
    8 Limon sosu, sirke, nar sosu ve şalgam suyu üretimi
    9 Kefir, boza ve peynir üretimi
    10 Üzüm ve ürünleri işleme teknolojisi (şarap, kuru üzüm, hardaliye)
    11 Cips ve kahvaltılık ürünler teknolojisi
    12 Kahve, baharat, ketçap ve mayonez teknolojileri
    13 Siyah ve yeşil çay işleme teknolojisi
    14 Turşu ve konserve üretimi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. HÜdayi ERCOŞKUN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar ALTAN A, 2008. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Genel Yayın No:178, Adana BİLİŞLİ A, 2013. Özel Gıdalar Teknolojisi, Sidas Yayınevi, İzmir
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Günlük hayatta yaygın tüketilen peynir, poğaça, dondurma, hamburger köfte, reçel, konserve, salça, mayonez, ketçap gibi özel prosesli gıdaların bilimsel tekniklerin kullanılarak optimum şartlarda üretimini sağlamak amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Özel gıdaların üretim teknolojilerinin incelenmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 5
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 5
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 5
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 5
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 5
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 4
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 5
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 5
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 5
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 5
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 5
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 5
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 4
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster