Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Fonksiyonel gıda tanımı, fonksiyonel gıdalara gıda endüstrisinin yaklaşımı ve bu konudaki politikaların belirlenmesinde ele alınacak konular
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
2
|
Fonksiyonel Gıdalar ve Sağlık
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
3
|
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
4
|
Fenolik Bileşenler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
5
|
Probiyotikler ve Prebiyotikler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
6
|
Fonksiyonel Yağ Asitleri ve Yapılandırılmış Yağlar
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
7
|
Yulaf ile Buğday ürünleri ve fonksiyonel etkileri
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
8
|
Sebze ürünleri ve fonksiyonel özellikleri
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
9
|
Soğan ve sarımsaktaki fonksiyonel bileşikler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
10
|
Karotenoidler, Turunçgil fitokimyasalları, Soya fasülyesi ve Genistein
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
11
|
Oligosakkaritler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
12
|
Deniz ürünlerindeki foksiyonel yağ ve proteinler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
13
|
Nanoteknoloji, enkapsülasyon
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
14
|
Yenilebilir film ve kaplamalar
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1.GMÜ 424 Fonksiyonel Gıdalar Ders notları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Baysoy, G. (2018). Fonksiyonel Gıdalar. Nobel Tıp Kitabevi, Ankara
|
Dersin Amacı
|
İnsan sağlığı açısından fonksiyonel olarak kabul edilen bileşikler ve gıda endüstrisinde fonksiyonel gıda uygulamaları ve yeni teknolojiler hakkında bilgiler vermek.
|
Dersin İçeriği
|
Fonksiyonel gıda tanımı, fonksiyonel gıdalara gıda endüstrisinin yaklaşımı ve bu konudaki politikaların belirlenmesinde ele alınacak konular, yulaf ürünleri ve fonksiyonel etkileri, buğday ürünleri ve fonksiyonel etkileri, soya fasülyesi ve genistein, turunçgil fitokimyasalları, karotenoidler, sebze ürünleri ve fonksiyonel özellikleri, soğan ve sarımsaktaki fonksiyonel bileşikler, oligosakkaritler, bitki sterolleri ve stanol esterler, deniz ürünlerindeki foksiyonel yağ ve proteinler, nanoteknoloji, enkapsülasyon, yenilebilir film ve kaplamalar
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
4
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
-
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
-
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
3
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
5
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
5
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
4
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
5
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|