ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Fonksiyonel Gıdalar GMÜ424 GÜZ-BAHAR 2+0 Fakülte S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Fonksiyonel bileşik kavramını açıklar.
    2-Fonksiyonel özellik gösteren gıda ve materyalleri hatırlar.
    3-Gıda endüstrisindeki fonksiyonel gıda üretim uygulamalarını açıklar.
    4-Gıda endüstrisindeki yeni formülasyon ve üretim teknolojileri konularını açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)000
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011616
    Proje2015050
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   124
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,13 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Fonksiyonel gıda tanımı, fonksiyonel gıdalara gıda endüstrisinin yaklaşımı ve bu konudaki politikaların belirlenmesinde ele alınacak konular K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    2 Fonksiyonel Gıdalar ve Sağlık K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    3 Serbest Radikaller ve Antioksidanlar K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    4 Fenolik Bileşenler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    5 Probiyotikler ve Prebiyotikler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    6 Fonksiyonel Yağ Asitleri ve Yapılandırılmış Yağlar K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    7 Yulaf ile Buğday ürünleri ve fonksiyonel etkileri K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    8 Sebze ürünleri ve fonksiyonel özellikleri K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    9 Soğan ve sarımsaktaki fonksiyonel bileşikler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    10 Karotenoidler, Turunçgil fitokimyasalları, Soya fasülyesi ve Genistein K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    11 Oligosakkaritler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    12 Deniz ürünlerindeki foksiyonel yağ ve proteinler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    13 Nanoteknoloji, enkapsülasyon K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    14 Yenilebilir film ve kaplamalar K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.GMÜ 424 Fonksiyonel Gıdalar Ders notları
    Yardımcı Kitap YK1. Baysoy, G. (2018). Fonksiyonel Gıdalar. Nobel Tıp Kitabevi, Ankara
    Dersin Amacı İnsan sağlığı açısından fonksiyonel olarak kabul edilen bileşikler ve gıda endüstrisinde fonksiyonel gıda uygulamaları ve yeni teknolojiler hakkında bilgiler vermek.
    Dersin İçeriği Fonksiyonel gıda tanımı, fonksiyonel gıdalara gıda endüstrisinin yaklaşımı ve bu konudaki politikaların belirlenmesinde ele alınacak konular, yulaf ürünleri ve fonksiyonel etkileri, buğday ürünleri ve fonksiyonel etkileri, soya fasülyesi ve genistein, turunçgil fitokimyasalları, karotenoidler, sebze ürünleri ve fonksiyonel özellikleri, soğan ve sarımsaktaki fonksiyonel bileşikler, oligosakkaritler, bitki sterolleri ve stanol esterler, deniz ürünlerindeki foksiyonel yağ ve proteinler, nanoteknoloji, enkapsülasyon, yenilebilir film ve kaplamalar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma 3
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma 5
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 5
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma 4
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 5
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster