Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Biyoteknolojinin tanımı, Uygulama alanları ve son gelişmeler
|
K2 - 1. Bölüm
|
2
|
Mikrobiyal Süreçler
|
K2 - 2. Bölüm
|
3
|
Gıda biyokimyası
|
K1 - 2. Bölüm
K2 - 3. Bölüm
|
4
|
Moleküler biyoloji
|
K1 - 2. ve 3. Bölüm
K2 - 4. Bölüm
|
5
|
Endüstriyel fermantasyon teknolojisi
|
K1 - 4. Bölüm
K2 - 5. Bölüm
|
6
|
Biyoreaktör tasarımı, Aminoasit ve organik asit üretimi
|
K1 - 4. Bölüm
K2 - 6. Bölüm
|
7
|
Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları
|
K1 - 5. Bölüm
K2 - 7. Bölüm
|
8
|
Ekmek mayası üretimi
|
K1 - 6. Bölüm
K2 - 8. Bölüm
|
9
|
Fermente et ürünleri, fermente süt üretimi
|
K1 - 7.ve 8. Bölüm
K2 - 9. Bölüm
|
10
|
Fermente alkollü içecekler
|
K1 - 10. Bölüm
K2 - 10. Bölüm
|
11
|
GDO ve Gıda Güvenliği
|
K1 - 15. Bölüm
K2 - 11. Bölüm
|
12
|
Gıda biyoprezervasyonu
|
K1 - 16. Bölüm
K2 - 12. Bölüm
|
13
|
Fermente bitkisel ürünler- öğrenci sunumları
turşu, zeytin,
|
K1 - 9. Bölüm
K2 - 13. Bölüm
|
14
|
Fermente bitkisel ürünler- öğrenci sunumları
boza, tarhana, sirke
|
K1 - 9. Bölüm
K2 - 14. Bölüm
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Aran, N. (2010). Gıda Biyoteknolojisi. Nobel yayınları, İstanbul.
K2 Ders notları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Topal, Ş. (2006). Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji. Cemturan Ofset, İstanbul.
YK2. Temizkan, G. ve Arda, N. (2008). Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler. Nobel Yayınları, İstanbul.
|
Dersin Amacı
|
Gıda mühendisliği öğrencilerine, Gıda biyoteknolojisi, mikrobiyal ve enzimatik süreçler, biyosensör uygulamaları ve transgenik uygulamalar konularında gerekli bilgi ve becerinin aktarılması, Gıda mühendisliği öğrencilerinin Gıda Güvenliği konusunda bilgi sahibi olmasının sağlanması
|
Dersin İçeriği
|
Gıda mühendisliği öğrencilerine, Gıda biyoteknolojisi, mikrobiyal ve enzimatik süreçler, biyosensör uygulamaları ve transgenik uygulamalar konularında gerekli bilgi ve becerinin aktarılması, Gıda mühendisliği öğrencilerinin Gıda Güvenliği konusunda bilgi sahibi olmasının sağlanması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
5
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
5
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
3
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
4
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
3
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
-
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
3
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
2
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|