ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Mühendisliğinde Biyoteknoloji Uygulamaları GMÜ430 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Biyoteknolojik uygulamaların tarihsel sürecini hatırlar.
    2-Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen gıda maddeleri ve teknolojik süreçleri tanımlar.
    3-Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıda güvenliğini değerlendirir.
    4-Güncel genetik ve biyoteknolojik uygulamaları karşılaştırır.
    5-Biyosensörlerin kullanım alanlarını açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje5013030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013636
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   108
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,6 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Biyoteknolojinin tanımı, Uygulama alanları ve son gelişmeler K2 - 1. Bölüm
    2 Mikrobiyal Süreçler K2 - 2. Bölüm
    3 Gıda biyokimyası K1 - 2. Bölüm K2 - 3. Bölüm
    4 Moleküler biyoloji K1 - 2. ve 3. Bölüm K2 - 4. Bölüm
    5 Endüstriyel fermantasyon teknolojisi K1 - 4. Bölüm K2 - 5. Bölüm
    6 Biyoreaktör tasarımı, Aminoasit ve organik asit üretimi K1 - 4. Bölüm K2 - 6. Bölüm
    7 Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları K1 - 5. Bölüm K2 - 7. Bölüm
    8 Ekmek mayası üretimi K1 - 6. Bölüm K2 - 8. Bölüm
    9 Fermente et ürünleri, fermente süt üretimi K1 - 7.ve 8. Bölüm K2 - 9. Bölüm
    10 Fermente alkollü içecekler K1 - 10. Bölüm K2 - 10. Bölüm
    11 GDO ve Gıda Güvenliği K1 - 15. Bölüm K2 - 11. Bölüm
    12 Gıda biyoprezervasyonu K1 - 16. Bölüm K2 - 12. Bölüm
    13 Fermente bitkisel ürünler- öğrenci sunumları turşu, zeytin, K1 - 9. Bölüm K2 - 13. Bölüm
    14 Fermente bitkisel ürünler- öğrenci sunumları boza, tarhana, sirke K1 - 9. Bölüm K2 - 14. Bölüm
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Aran, N. (2010). Gıda Biyoteknolojisi. Nobel yayınları, İstanbul. K2 Ders notları
    Yardımcı Kitap YK1. Topal, Ş. (2006). Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji. Cemturan Ofset, İstanbul. YK2. Temizkan, G. ve Arda, N. (2008). Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler. Nobel Yayınları, İstanbul.
    Dersin Amacı Gıda mühendisliği öğrencilerine, Gıda biyoteknolojisi, mikrobiyal ve enzimatik süreçler, biyosensör uygulamaları ve transgenik uygulamalar konularında gerekli bilgi ve becerinin aktarılması, Gıda mühendisliği öğrencilerinin Gıda Güvenliği konusunda bilgi sahibi olmasının sağlanması
    Dersin İçeriği Gıda mühendisliği öğrencilerine, Gıda biyoteknolojisi, mikrobiyal ve enzimatik süreçler, biyosensör uygulamaları ve transgenik uygulamalar konularında gerekli bilgi ve becerinin aktarılması, Gıda mühendisliği öğrencilerinin Gıda Güvenliği konusunda bilgi sahibi olmasının sağlanması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 3
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma 5
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma 5
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma 3
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma 4
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma 3
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 2
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster