Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıdalardaki fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar
|
K1,K2
|
2
|
Isı uygulaması ile muhafaza
|
K1,K2
|
3
|
Soğuk uygulaması ile muhafaza
|
K1,K2
|
4
|
Dondurarak muhafaza
|
K1,K2
|
5
|
Kurutarak muhafaza
|
K1,K2
|
6
|
Koruyucu maddelerle muhafaza
|
K1,K2
|
7
|
Yüksek basınç uygulamaları
|
K1,K2
|
8
|
Enzim ve mikroorganizmalarla muhafaza (Biyokonserveleme)
|
K1,K2
|
9
|
Işınlarla muhafaza
|
K1,K2
|
10
|
Vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, ultrason
|
K1,K2
|
11
|
Minimum işlenmiş gıdalar ve modifiye atmosfer paketleme
|
K1,K2
|
12
|
Yenilebilir ambalajlar
|
K1,K2
|
13
|
Süperkritik karbondioksit uygulamaları
|
K1,K2
|
14
|
Ozmotik dehidrasyon
|
K1,K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1 Bulduk, S. (2010) "Gıda Teknolojisi" Detay Yayıncılık
K2 Baysal, T. (2012), "Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler" Nobel Akademik Yayıncılık
|
Yardımcı Kitap
|
YK1 Barbosa-Canovas, G. V., Tapia, M. S., Pilar Cano, M. (2000). Novel Food Processing Technologies. CRC Press, ABD.
|
Dersin Amacı
|
Gıdaların işlenmesi ve depolanması esnasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı uygulanan muhafaza yöntemleri hakkında bilgiler vermek.
|
Dersin İçeriği
|
Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
2
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
-
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
1
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
-
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
2
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|