ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Biyokimyası GMÜ302 BAHAR 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Proteinlerin metabolizmasını ve biyosentezini kavrayabilmek.
    2-Karbohidratların metabolizmasını ve biyosentezini öğrenebilmek.
    3-Lipitlerin metabolizmasını ve biyosentezini anlayabilmek.
    4-DNA`nın yapısını kendini eşlemesini ve protein sentezini kavrayabilmek.
    5-Gıdalardaki biyokimyasal değişimleri kavrayabilmek.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0060
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6014242
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   146
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,87 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Hücreler
    2 Aminoasitler, peptitler ve proteinler
    3 Aminoasitler, peptitler ve proteinlerin metabolizması
    4 Karbohidratlar
    5 Karbohidratların metabolizması
    6 Lipitler
    7 Lipitlerin metabolizması
    8 Biyoenerjetik ve Oksidatif fosforilasyon
    9 Nükleotitler ve nükleik asitler
    10 Karbohidratların biyosentezi
    11 Lipitlerin biyosentezi
    12 Aminoasitler ve nükleotitlerin biyosentezi
    13 DNA`nın yapısı ve kendini eşlemesi
    14 Protein Sentezi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Seda ÖZGEN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1.Gıda biyokimyası, 2012.Adnan Bilişli Sidas yayıncılık. 2.Lehninger Biyokimyanın İlkeleri, 2005. Nedret Kılıç (Çeviri Ed.), Palme Yayıncılık , Ankara. 3. Biyokimya, 2007. Engin Ulukaya (Çeviri Ed.), Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Biyokimyanın temel ilkeleri ve gıdalarda meydana gelen biyokimyasal değişmeler konularında temel oluşturmak.
    Dersin İçeriği Hücreler Aminoasitler, peptitler ve proteinler Aminoasitler, peptitler ve proteinlerin metabolizması Karbohidratlar Karbohidratların metabolizması Lipitler Lipitlerin metabolizması Biyoenerjetik ve Oksidatif fosforilasyon Nükleotitler ve nükleik asitler Karbohidratların biyosentezi Lipitlerin biyosentezi Aminoasitler ve nükleotitlerin biyosentezi DNA`nın yapısı ve kendini eşlemesi Protein Sentezi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 3
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 3
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 4
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 3
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 5
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 5
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster