ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuarı GMÜ210 BAHAR 0+2 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikroorganizmaları katı ve sıvı besi ortamında geliştirir.
    2-Mikroorganizmaların ekim yöntemi ile sayımını yapar.
    3-Patojen mikroorganizma tespitini yapar.
    4-Biyokimyasal testleri mikroorganizmalara uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)717
    Ödevler107321
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10717
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje0000
    Laboratuar 40000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   75
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,5 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mikrobiyoloji Laboratuvarında uyulacak temel kurallar.
    2 Mikrobiyolojik ekim işlemleri için hazırlıklar
    3 Yayma plak yöntemi ile ekim ve sayım işlemi (toplam aerobik mezofil bakteri)
    4 Dökme plak yöntei ile ekim ve sayım işlemi
    5 Koliform ve E. coli aranması
    6 Maya ve küf aranması
    7 Anaerobik bakteri aranması
    8 Katalaz, oksidaz testleri
    9 Farklı tuz ve pH da gelişimin incelenmesi
    10 En muhtemel sayı yöntemi
    11 İMVİC testleri
    12 Koagülaz pozitif Staphylococcus aureus aranması
    13 Hijyen kontrol testleri
    14 Saf ve stok kültür hazırlama
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Temiz, A., 2008. Genel Mikrobiyoloji uygulama Teknikleri, Hatiboğlu Yayınevi. Ünlütürk, A ve Turantaş, F., 2015. Gıdaların Mikrobiyolojik analizi. Meta Basım
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Mikroorganizma grupları, mikroorganizmaların beslenmeleri ve gelişimleri, koloni morfolojileri ve dökme/yayma ile sayım yöntemleri, biyokimyasal özellikleri konularında temel oluşturmak.
    Dersin İçeriği Mikroorganizma grupları, mikroorganizmaların beslenmeleri ve gelişimleri, koloni morfolojileri, gıda örneklerinin mikrobiyolojik analize hazırlanması, sıvı ve katı numunelerin analizi, dökme ve yayma plak sayım yöntemleri, biyokimyasal analizler, farklı grup mikroorganizmaların sayımı (koliform, toplam aerobik mezofil bakteri, maya-küf, E. coli, S. aureus).
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 3
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 3
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 3
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 4
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 3
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 3
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 4
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 5
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 4
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 3
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 3
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster