Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Laboratuvarın tanıtımı,laboratuvar kuralları hakkında bilgi verme, öğrencilerin deney gruplarına ayrılması
|
K1-DENEY-1
|
2
|
Meyve sularında çözünür kuru madde (Bx) ölçümü; formol sayısı ve peroksidaz testi, pektin tayini
|
K1-DENEY-8
|
3
|
Et ürünlerinde Nitrosomyoglobin,renk, tuz tayini
|
K1-DENEY-2
|
4
|
Et ve et ürünlerinde TBA-kokuşma-protein
|
K1-DENEY-3
|
5
|
Süt kabul analizleri (platform testleri)
|
K1-DENEY-4
|
6
|
Sütte ısıl işlemin kontrolü (alkali fosfataz, peroksidaz ve bulanıklık testleri)
|
K1-DENEY-5
|
7
|
Sedimentasyon ve jelatinizasyon testleri, Gluten testleri (yaş, kuru, gluten indeksi ile makarnalarda pişirme testi, hacim artışı, suya geçen madde miktarı tayinleri
|
K1-DENEY-6 VE 7
|
8
|
UV-Görünür Spektrofotometrenin tanıtımı ve
Görünür Bölge Spektrofotometresiyle meyve sularında polifenol tayini
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-1
|
9
|
UV-Görünür Bölge Spektrofotometresi ile Absorbansın toplanabilirliğinin gösterilmesi
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-2
|
10
|
Atomik absorbsiyon spektrofotometresinin tanıtımı ve sularda demir tayini
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-3
|
11
|
FTIR-ATR cihazının tanıtımı ve organik bileş,iklerin kimyasal yapısının tayini
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-4
|
12
|
İnce Tabaka Kromatografisiyle gıdalardaki sentetik boyalarının teşhis
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-5
|
13
|
Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) nin tanıtımı ve kolalı içeceklerde kafein analizi
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-6
|
14
|
Yağlarda Gaz Kromatografisi Cihazının tanıtımı ve Yağ asitleri metil esterlerinin analizi
|
K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-7
|
Ön Koşul
|
GMÜ 308 Gıda Kimyası Laboratuar dersini almış olmak.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Baran Önal Ulusoy
Doç. Dr. Emin Burçin Özvural
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1.GMÜ 409 Gıda Analiz Lab. Ders notları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1.Skoog, D.A., Holler, F.J. & Crouch, S.R. (2017) Principles of instrumental analysis. (7.Baskı). Cengage Learning, Inc, Mason, OH.
YK2. Cemeroğlu, B. (2010). Gıda Analizleri (2. Baskı). Nobel Yayınevi, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları enstrümental analiz cihazlarının bazılarının tanıtılması, enstrümental ve kimyasal analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
Kimyasal gıda analiz yöntemleri (Manual Testler) ve Enstrümental analiz cihazları kullanılarak yapılan gıda analizleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
3
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
5
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
-
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
4
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
3
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
2
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
2
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|