ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Analizleri Laboratuarı GMÜ409 GÜZ 0+2 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda teknolojisi kapsamında yer alan bazı kimyasal analiz tekniklerini uygular.
    2-Bazı spektroskopik analiz tekniklerini uygular.
    3-Bazı kromatografik analiz tekniklerini uygular.
    4-Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazlarda uygulama yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)30122
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 40133
    Diğer(Rapor) 3014228
    Toplam İş Yükü(Saat)   75
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,5 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Laboratuvarın tanıtımı,laboratuvar kuralları hakkında bilgi verme, öğrencilerin deney gruplarına ayrılması K1-DENEY-1
    2 Meyve sularında çözünür kuru madde (Bx) ölçümü; formol sayısı ve peroksidaz testi, pektin tayini K1-DENEY-8
    3 Et ürünlerinde Nitrosomyoglobin,renk, tuz tayini K1-DENEY-2
    4 Et ve et ürünlerinde TBA-kokuşma-protein K1-DENEY-3
    5 Süt kabul analizleri (platform testleri) K1-DENEY-4
    6 Sütte ısıl işlemin kontrolü (alkali fosfataz, peroksidaz ve bulanıklık testleri) K1-DENEY-5
    7 Sedimentasyon ve jelatinizasyon testleri, Gluten testleri (yaş, kuru, gluten indeksi ile makarnalarda pişirme testi, hacim artışı, suya geçen madde miktarı tayinleri K1-DENEY-6 VE 7
    8 UV-Görünür Spektrofotometrenin tanıtımı ve Görünür Bölge Spektrofotometresiyle meyve sularında polifenol tayini K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-1
    9 UV-Görünür Bölge Spektrofotometresi ile Absorbansın toplanabilirliğinin gösterilmesi K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-2
    10 Atomik absorbsiyon spektrofotometresinin tanıtımı ve sularda demir tayini K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-3
    11 FTIR-ATR cihazının tanıtımı ve organik bileş,iklerin kimyasal yapısının tayini K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-4
    12 İnce Tabaka Kromatografisiyle gıdalardaki sentetik boyalarının teşhis K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-5
    13 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) nin tanıtımı ve kolalı içeceklerde kafein analizi K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-6
    14 Yağlarda Gaz Kromatografisi Cihazının tanıtımı ve Yağ asitleri metil esterlerinin analizi K1-ENSTRÜMENTAL-DENEY-7
    Ön Koşul GMÜ 308 Gıda Kimyası Laboratuar dersini almış olmak.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran Önal Ulusoy Doç. Dr. Emin Burçin Özvural
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.GMÜ 409 Gıda Analiz Lab. Ders notları
    Yardımcı Kitap YK1.Skoog, D.A., Holler, F.J. & Crouch, S.R. (2017) Principles of instrumental analysis. (7.Baskı). Cengage Learning, Inc, Mason, OH. YK2. Cemeroğlu, B. (2010). Gıda Analizleri (2. Baskı). Nobel Yayınevi, Ankara.
    Dersin Amacı Öğrencilere meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları enstrümental analiz cihazlarının bazılarının tanıtılması, enstrümental ve kimyasal analiz yöntemlerinin temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılmasıdır.
    Dersin İçeriği Kimyasal gıda analiz yöntemleri (Manual Testler) ve Enstrümental analiz cihazları kullanılarak yapılan gıda analizleri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 3
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma 2
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 2
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster