ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Laboratuvar Teknikleri GMÜ106 BAHAR 1+1 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Laboratuvar koşullarında güvenli çalışma etiğini uygular
    2-Laboratuvar sarf malzemelerinin ve demirbaşlarının kullanır.
    3-Kimyasal solüsyonların ve indikatörlerin hazırlanabilmesi için gerekli matematiksel hesaplamaları yapar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40166
    Proje0000
    Laboratuar 1011414
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   72
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,4 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Laboratuvar tanımı, laboratuvar tipleri, laboratuvarların taşıması gereken nitelikler ve güvenlik işaretleri K1, Bölüm:1 , Sayfa:2-6 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    2 Genel güvenlik kuralları ve iyi laboratuvar uygulamaları giriş K1, Bölüm:1 , Sayfa:2-6 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    3 Temel laboratuvar ekipmanları ve kullanım alanları; Temel laboratuvar sarfları (kimyasallar, cam, plastik, metal, ahşap ve tekstil malzemeler) K1, Bölüm:2 , Sayfa:11-18 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    4 Kantitatif analizlerde hata kaynakları ve hata giderme K2, Bölüm: 7 , Sayfa:93-98 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15 YK2, Bölüm:8, Sayfa:119-128
    5 Numune hazırlama teknikleri; laboratuvarda kullanılan teraziler ve tartım işlemleri K1, Bölüm:3, 5 , Sayfa:27-28, 37-38 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    6 Çözeltilerde konsantrasyon birimleri K1, Bölüm:8 , Sayfa:65-113 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15 YK3, Bölüm:5, Sayfa:65-73
    7 Çözelti hazırlama (asit; baz) K1, Bölüm:8 , Sayfa:65-113 K3, Bölüm:12 , Sayfa:287-328 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    8 Çözelti ayarlama; indikatör çözeltisi hazırlama K1, Bölüm:8 , Sayfa:65-113 K2, Bölüm:6 , Sayfa:89-92 YK1, Bölüm:1 , Sayfa:1-15
    9 Dansimetreler, aerometreler, bomeler K1, Bölüm:7 , Sayfa:53-63 K2, Bölüm:4 , Sayfa:44 YK2, Bölüm:4, Sayfa:23-58
    10 Özgül ağırlık ve yoğunluk analizleri K1, Bölüm:7 , Sayfa:53-63 YK2, Bölüm:4, Sayfa:23-58
    11 Polarimetri ve Refraktometri K1, Bölüm:7 , Sayfa:53-63 K2, Bölüm:4 , Sayfa:48 YK2, Bölüm:4, Sayfa:23-58
    12 Laboratuvar analitik yöntemleri (fiziksel analiz yöntemleri) K1, Bölüm:6 , Sayfa:39-49 K2, Bölüm:4 , Sayfa:28-42 YK2, Bölüm:4, Sayfa:23-58
    13 Laboratuvar analitik yöntemleri (kimyasal analiz yöntemleri) K1, Bölüm:11 , Sayfa:115-139 YK2, Bölüm:4, Sayfa:23-58
    14 Laboratuvar analitik yöntemleri (enstrümental analiz yöntemleri) K2, Bölüm:4 , Sayfa: 51-63 YK2, Bölüm:7, Sayfa:83-114
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Saltan-Evrensel, S., (2015) Laboratuvar Teknikleri, Dora Yayıncılık, Bursa K2. Gamlı, Ö.F., (2013). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa K3. Alpaydın, S., Şimşek A, (2008). Genel Kimya. Nobel Yayıncılık, Ankara
    Yardımcı Kitap YK1. Merck,(2019). Laboratuvar El Kitabı, Ankara YK2. Karagözlü, C., Akbulut, N. (2012). Laboratuvar Teknikleri, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir YK3. Şanlı, M. (2000). Genel Kimya, Ekin Kitapevi, Bursa
    Dersin Amacı Öğrencilerin, laboratuvarlarda güvenlik esaslarını öğrenmeleri; laboratuvarlarda kullanılan temel alet ekipman ve sarf malzemeler ile kullanım alanlarını öğrenmeleri; laboratuvar uygulamalarında kullanılan çözeltiler, tipleri ve derişimleri ile kalite kontrol amacıyla yapılan analizlerde kullanılan temel çözelti ve indikatörleri hazırlayabilmeleri; temel gıda analizlerini uygulayabilmeleri, iyi/güvenli laboratuvar uygulamaları ve gerekli standartları öğrenmeleri amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Laboratuvar tanımı, laboratuvar tipleri, laboratuvarların taşıması gereken nitelikler ve güvenlik işaretleri, Genel güvenlik kuralları ve iyi laboratuvar uygulamaları giriş, Temel laboratuvar ekipmanları ve kullanım alanları; Temel laboratuvar sarfları (kimyasallar, cam, plastik, metal, ahşap ve tekstil malzemeler), Kantitatif analizlerde hata kaynakları ve hata giderme, Numune hazırlama teknikleri; laboratuvarda kullanılan teraziler ve tartım işlemleri, Çözeltilerde konsantrasyon birimleri, Çözelti hazırlama (asit; baz), Çözelti ayarlama; indikatör çözeltisi hazırlama, Dansimetreler, aerometreler, bomeler, Özgül ağırlık ve yoğunluk analizleri, Polarimetri ve Refraktometri, Laboratuvar analitik yöntemleri (fiziksel analiz yöntemleri), Laboratuvar analitik yöntemleri (kimyasal analiz yöntemleri), Laboratuvar analitik yöntemleri (enstrümental analiz yöntemleri)
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 5
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster