Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Saltan-Evrensel, S., (2015) Laboratuvar Teknikleri, Dora Yayıncılık, Bursa
K2. Gamlı, Ö.F., (2013). Laboratuvar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, Bursa
K3. Alpaydın, S., Şimşek A, (2008). Genel Kimya. Nobel Yayıncılık, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Merck,(2019). Laboratuvar El Kitabı, Ankara
YK2. Karagözlü, C., Akbulut, N. (2012). Laboratuvar Teknikleri, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir
YK3. Şanlı, M. (2000). Genel Kimya, Ekin Kitapevi, Bursa
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin, laboratuvarlarda güvenlik esaslarını öğrenmeleri; laboratuvarlarda kullanılan temel alet ekipman ve sarf malzemeler ile kullanım alanlarını öğrenmeleri; laboratuvar uygulamalarında kullanılan çözeltiler, tipleri ve derişimleri ile kalite kontrol amacıyla yapılan analizlerde kullanılan temel çözelti ve indikatörleri hazırlayabilmeleri; temel gıda analizlerini uygulayabilmeleri, iyi/güvenli laboratuvar uygulamaları ve gerekli standartları öğrenmeleri amaçlanmıştır.
|
Dersin İçeriği
|
Laboratuvar tanımı, laboratuvar tipleri, laboratuvarların taşıması gereken nitelikler ve güvenlik işaretleri, Genel güvenlik kuralları ve iyi laboratuvar uygulamaları giriş, Temel laboratuvar ekipmanları ve kullanım alanları; Temel laboratuvar sarfları (kimyasallar, cam, plastik, metal, ahşap ve tekstil malzemeler), Kantitatif analizlerde hata kaynakları ve hata giderme, Numune hazırlama teknikleri; laboratuvarda kullanılan teraziler ve tartım işlemleri, Çözeltilerde konsantrasyon birimleri, Çözelti hazırlama (asit; baz), Çözelti ayarlama; indikatör çözeltisi hazırlama, Dansimetreler, aerometreler, bomeler, Özgül ağırlık ve yoğunluk analizleri, Polarimetri ve Refraktometri, Laboratuvar analitik yöntemleri (fiziksel analiz yöntemleri), Laboratuvar analitik yöntemleri (kimyasal analiz yöntemleri), Laboratuvar analitik yöntemleri (enstrümental analiz yöntemleri)
|