ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Temel İşlemler GMÜ306 BAHAR 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel bilgileri kavrar
    2-Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini kavrar
    3-Gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları kavrar
    4-Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini kavrar
    5-Matematiksel modelleri farklı gıda işleme sistemlerine uygular
    6-Gıda üretiminde karşılaşılan sorunların çözümü için yapılması gerekenleri kavrar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012525
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   167
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,57 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıdalarda oluşan kimyasal reaksiyonların kinetiği
    2 Isıl işlemler (Pastörizasyon, sterilizasyon, termal ölüm süresi ve ısıl işlem süresi hesaplamaları)
    3 Problem saati
    4 Isıl işlemler ve letalitenin hesaplanması
    5 Problem saati
    6 Buharlaştırma (evaporatörler)
    7 Problem saati
    8 Gıdaların dondurulması ve donma eğrileri
    9 Problem saati
    10 Psikrometri (Su buharı ve hava karışımlarının özellikleri)
    11 Psikrometri (Psikrometrik diyagram ve uygulamaları)
    12 Problem saati
    13 Problem saati
    14 Kurutma ve izoterm eğrileri
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Transport Processes and Unit Operations, 3rd ed., Prentice-Hall International Inc., New Jersey, 1993. Yazarı: Geankoplis, C. J., Introduction to Food Engineering. Academic Press, UK, 2001, yazarı: Singh, R.P., Heldman, D.R. Unit Operations of Chemical Engineering, yazarlar: McCabe, Smith and Harriott, McGraw-Hill Book Co., Singapore, 6th ed., 2001. Mass Transfer Operations, yazar: Treybal R.E., McGraw-Hill Book Co., Singapore, 1981.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıda endüstrisinde kullanılan evaporasyon, ısıl işlemler, psikrometri, kurutma ve dondurma gibi konulardaki temel işlem hesaplamaları hakkında bilgiler vermek
    Dersin İçeriği Isıl işlemler, evaporasyon, gıdaların dondurulması , psikrometri, kurutma
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 5
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 4
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 4
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 4
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 5
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 5
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 5
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 2
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 3
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 5
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster