ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Toksikolojisi GMÜ438 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Toksinler ve toksinlerin özellikleri, sınıflandırılmaları ve metabolizmalarıyla ilgili bilgileri açıklar.
    2-Toksik etkinin saptanması ve toksisiteyi etkileyen faktörleri tanımlar.
    3-Gıdalardaki doğal toksik ögeler, gıda bulaşanları ve bunların toksik etkilerini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)000
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011616
    Proje2015050
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   124
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,13 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Toksikolojiye giriş, toksik maddelerin sınıflandırılması K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    2 Toksik maddelerin organizmaya alımı ve organizmada dağılımı K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    3 Metabolik dönüşümler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    4 Toksisitenin saptanması K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    5 Toksisiteyi etkileyen faktörler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    6 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    7 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler (devamı) K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    8 Gıdaların işlenmesi ve depolaması sırasında gıdaya bulaşanlar K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    9 Gıda katkı maddeleri K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    10 Hormonlar (Bitkisel ve hayvansal) K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    11 Mikotoksinler, bakteri toksinleri ve parazitler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    12 Pestisitler K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    13 Ağır metal bulaşıları ve radyoaktif kalıntılar K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    14 Ambalaj ve paketleme materyali kalıntıları. Temizlik ve dezenfektan madde kalıntıları. K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. GMÜ438 Gıda Toksikolojisi ders notları
    Yardımcı Kitap YK1. Helferich, W., Winter, C.K. (2001). Food Toxicology. CRC Press, Boca Raton. YK2. Deshpande, S.S. (2002). Handbook of Food Toxicology, Marcel Dekker, New York.
    Dersin Amacı Gıda güvenliği açısından önem arz eden toksinlerin özellikleri, sınıflandırılmaları, metabolizmaları, toksik etkinin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalardaki doğal toksik ögeler, gıda bulaşanları ve toksik etkileri gibi konularda bilgiler vermek.
    Dersin İçeriği Toksikoloji kavramı, toksik maddelerin sınıflandırılması, toksik maddelerin organizmaya alımı, organizmada dağılımı ve metabolik dönüşümler, toksisitenin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, gıdaların işlenmesi ve depolaması sırasında gıdaya bulaşanlar, gıda katkı maddeleri, hormonlar, mikotoksinler, bakteri toksinleri ve parazitler, pestisitler, ağır metal bulaşıları, radyoaktif kalıntılar, ambalaj ve paketleme materyali kalıntıları, temizlik ve dezenfektan madde kalıntıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster