Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Toksikolojiye giriş, toksik maddelerin sınıflandırılması
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
2
|
Toksik maddelerin organizmaya alımı ve organizmada dağılımı
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
3
|
Metabolik dönüşümler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
4
|
Toksisitenin saptanması
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
5
|
Toksisiteyi etkileyen faktörler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
6
|
Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
7
|
Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler (devamı)
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
8
|
Gıdaların işlenmesi ve depolaması sırasında gıdaya bulaşanlar
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
9
|
Gıda katkı maddeleri
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
10
|
Hormonlar (Bitkisel ve hayvansal)
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
11
|
Mikotoksinler, bakteri toksinleri ve parazitler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
12
|
Pestisitler
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
13
|
Ağır metal bulaşıları ve radyoaktif kalıntılar
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
14
|
Ambalaj ve paketleme materyali kalıntıları. Temizlik ve dezenfektan madde kalıntıları.
|
K1-Ders notları ve/veya konuyla ilgili makaleler
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. GMÜ438 Gıda Toksikolojisi ders notları
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Helferich, W., Winter, C.K. (2001). Food Toxicology. CRC Press, Boca Raton.
YK2. Deshpande, S.S. (2002). Handbook of Food Toxicology, Marcel Dekker, New York.
|
Dersin Amacı
|
Gıda güvenliği açısından önem arz eden toksinlerin özellikleri, sınıflandırılmaları, metabolizmaları, toksik etkinin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalardaki doğal toksik ögeler, gıda bulaşanları ve toksik etkileri gibi konularda bilgiler vermek.
|
Dersin İçeriği
|
Toksikoloji kavramı, toksik maddelerin sınıflandırılması, toksik maddelerin organizmaya alımı, organizmada dağılımı ve metabolik dönüşümler, toksisitenin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, gıdaların işlenmesi ve depolaması sırasında gıdaya bulaşanlar, gıda katkı maddeleri, hormonlar, mikotoksinler, bakteri toksinleri ve parazitler, pestisitler, ağır metal bulaşıları, radyoaktif kalıntılar, ambalaj ve paketleme materyali kalıntıları, temizlik ve dezenfektan madde kalıntıları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
-
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
-
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
-
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
-
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|