Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
-
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları.
Helferich, William. Winter, Carl K., Food toxicology, Boca Raton : CRC Press, c2001, 225 p.
Deshpande, S. S, Handbook of food toxicology, New York : Marcel Dekker, c2002., 903 p
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Gıda güvenliği açısından önem arz eden toksinlerin özellikleri, sınıflandırılmaları, metabolizmaları, toksik etkinin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalardaki doğal toksik ögeler, gıda bulaşanları ve toksik etkileri gibi konularda bilgiler vermek.
|
Dersin İçeriği
|
Toksikoloji kavramı, toksik maddelerin sınıflandırılması, toksik maddelerin organizmaya alımı, organizmada dağılımı ve metabolik dönüşümler, toksisitenin saptanması, toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, gıdaların işlenmesi ve depolaması sırasında gıdaya bulaşanlar, gıda katkı maddeleri, hormonlar, mikotoksinler, bakteri toksinleri ve parazitler, pestisitler, ağır metal bulaşıları, radyoaktif kalıntılar, ambalaj ve paketleme materyali kalıntıları, temizlik ve dezenfektan madde kalıntıları
|