Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Mühendislik ve gıda mühendisliği tanımı, görevleri, çalışma alanları, bölümün tanıtımı, günümüzde ve gelecekte gıda mühendisliğinin önemi, gıda mühendisleri odası, gıda ile ilgili kurum ve örgütler.
|
K1, Bölüm 1, Sayfa 1-3
|
2
|
Mühendislik işlemlerinde birim sistemleri ve birim çevirme
|
K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 1-20 K4, Bölüm: 1 Sayfa: 1-30
|
3
|
Birim çevirme işlemleriyle ilgili problem saati
|
K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 10-20 K4, Bölüm: 1 Sayfa: 1-8
|
4
|
Kütle, hacim, yoğunluk, özgül ağırlık ve konsantrasyon kavramları ve çözelti hazırlama
|
K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 1-20 K4, Bölüm: 2 Sayfa: 31-77
|
5
|
Mol kesri, kütlesel ve hacimsel akış hızı kavramları ve hesaplamalarda temel alma konularına yönelik problem çözümler
|
K1, Bölüm: 4-6 Sayfa: 47-128 K2, Bölüm: 2 Sayfa: 65-185
|
6
|
Gıda mühendisliğinde akış özellikleri: pompa, vana, viskozite
|
K1, Bölüm:4-6 Sayfa: 47-128 K2, Bölüm: 2, Sayfa: 65-185
|
7
|
Gıda kimyasına genel bakış: karbohidrat ve proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler,enzimler
|
YK2, Bölüm:1-4, Sayfa: 10-315
|
8
|
Gıda kimyasına genel bakış: karbohidrat ve proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler,enzimler
|
YK2, Bölüm:5-6, Sayfa: 319-425
|
9
|
Gıda mühendisliğinde mikrobiyolojinin önemi
|
YK1, Bölüm: 7 Sayfa: 209-246
|
10
|
Gıda güvenliği ve hijyen
|
YK1, Bölüm: 8 Sayfa: 251-277
|
11
|
Gıda mühendisliğinde gıda kalite yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000)
|
K5-7, ISO Standartları
|
12
|
Gıda endüstrisinde kullanılan makine ve ekipmanlar
|
K2, Bölüm: 10 Sayfa: 235-273 YK1, Bölüm: 10 Sayfa: 313-324
|
13
|
Gıda endüstrisinde uygulanan temel işlemler
|
K2, Bölüm: 10-16 Sayfa: 129-478
|
14
|
Gıda endüstrisinde uygulanan temel işlemler
|
K2, Bölüm: 10-16 Sayfa: 129-478
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Bölüm Öğretim Üyeleri
|
Kaynaklar
|
K1. Smith, P.G., (2011) Introduction to Food Process Engineering, Springer, London, UK.
K2. Singh, P., Heldman, D.R. (2001) Introduction to Food Engineering, Academic Press, California, USA.
K3. Esin, A. (2008) Material and Energy Balances in Food Engineering (Principles, worked examples and problems), ODTÜ Basım İşliği, Ankara.
K4. Özkan, M., Cemeroğlu, B., Türkyılmaz, M., (2011) Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:43, Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Sti.
K5. ISO 17025
K6. ISO 22000
K7. ISO 9001
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Ayhan, K (2013) Her yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık.
YK2. Saldamlı, İ. (2014) Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Mühendislik, mühendis ve gıda mühendisi kavramlarını ve mesleki sorumlulukları öğretmek. Gıda mikrobiyolojisi ve kimyasına yönelik bir bakış açısı kazandırmak. Gıda endüstrisinde kullanılan temel işlem ve prosesleri tanıtmak
|
Dersin İçeriği
|
Gıda mühendislerinin görevleri, çalışma alanları, gıda mühendisliği ile ilgili temel mühendislik kavramları, gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, gıdayla ilgili kalite sistemleri, gıda işleme ve teknolojileri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
2
|
Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma
|
-
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama
|
-
|
4
|
Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme
|
-
|
5
|
Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma
|
-
|
6
|
Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma
|
-
|
7
|
Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
8
|
Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma
|
-
|
9
|
Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma
|
-
|
10
|
Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme
|
3
|
11
|
Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama
|
4
|
12
|
Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma
|
-
|
13
|
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma
|
5
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma
|
-
|
15
|
Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
|
-
|