ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Mühendisliğine Giriş GMÜ103 GÜZ 2+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda mühendislerinin görevlerini, çalışma alanlarını genel hatlarıyla değerlendirir.
    2-Temel mühendislik, mikrobiyoloji ve kimya kavramlarını özetler.
    3-Kalite sistemlerini özetler.
    4-Gıda işleme ve teknolojilerini özetler
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40166
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011212
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   88
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,93 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mühendislik ve gıda mühendisliği tanımı, görevleri, çalışma alanları, bölümün tanıtımı, günümüzde ve gelecekte gıda mühendisliğinin önemi, gıda mühendisleri odası, gıda ile ilgili kurum ve örgütler. K1, Bölüm 1, Sayfa 1-3
    2 Mühendislik işlemlerinde birim sistemleri ve birim çevirme K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 1-20 K4, Bölüm: 1 Sayfa: 1-30
    3 Birim çevirme işlemleriyle ilgili problem saati K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 10-20 K4, Bölüm: 1 Sayfa: 1-8
    4 Kütle, hacim, yoğunluk, özgül ağırlık ve konsantrasyon kavramları ve çözelti hazırlama K1, Bölüm: 2 Sayfa: 5-13 K2, Bölüm: 1 Sayfa: 1-63 K3, Bölüm: 1 Sayfa: 1-20 K4, Bölüm: 2 Sayfa: 31-77
    5 Mol kesri, kütlesel ve hacimsel akış hızı kavramları ve hesaplamalarda temel alma konularına yönelik problem çözümler K1, Bölüm: 4-6 Sayfa: 47-128 K2, Bölüm: 2 Sayfa: 65-185
    6 Gıda mühendisliğinde akış özellikleri: pompa, vana, viskozite K1, Bölüm:4-6 Sayfa: 47-128 K2, Bölüm: 2, Sayfa: 65-185
    7 Gıda kimyasına genel bakış: karbohidrat ve proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler,enzimler YK2, Bölüm:1-4, Sayfa: 10-315
    8 Gıda kimyasına genel bakış: karbohidrat ve proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler,enzimler YK2, Bölüm:5-6, Sayfa: 319-425
    9 Gıda mühendisliğinde mikrobiyolojinin önemi YK1, Bölüm: 7 Sayfa: 209-246
    10 Gıda güvenliği ve hijyen YK1, Bölüm: 8 Sayfa: 251-277
    11 Gıda mühendisliğinde gıda kalite yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000) K5-7, ISO Standartları
    12 Gıda endüstrisinde kullanılan makine ve ekipmanlar K2, Bölüm: 10 Sayfa: 235-273 YK1, Bölüm: 10 Sayfa: 313-324
    13 Gıda endüstrisinde uygulanan temel işlemler K2, Bölüm: 10-16 Sayfa: 129-478
    14 Gıda endüstrisinde uygulanan temel işlemler K2, Bölüm: 10-16 Sayfa: 129-478
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Oğuz AYDEMİR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Bölüm Öğretim Üyeleri
    Kaynaklar K1. Smith, P.G., (2011) Introduction to Food Process Engineering, Springer, London, UK. K2. Singh, P., Heldman, D.R. (2001) Introduction to Food Engineering, Academic Press, California, USA. K3. Esin, A. (2008) Material and Energy Balances in Food Engineering (Principles, worked examples and problems), ODTÜ Basım İşliği, Ankara. K4. Özkan, M., Cemeroğlu, B., Türkyılmaz, M., (2011) Gıda Mühendisliğinde Kütle ve Enerji Denklikleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:43, Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Sti. K5. ISO 17025 K6. ISO 22000 K7. ISO 9001
    Yardımcı Kitap YK1. Ayhan, K (2013) Her yönüyle Gıda, Sidas Yayıncılık. YK2. Saldamlı, İ. (2014) Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi, Ankara
    Dersin Amacı Mühendislik, mühendis ve gıda mühendisi kavramlarını ve mesleki sorumlulukları öğretmek. Gıda mikrobiyolojisi ve kimyasına yönelik bir bakış açısı kazandırmak. Gıda endüstrisinde kullanılan temel işlem ve prosesleri tanıtmak
    Dersin İçeriği Gıda mühendislerinin görevleri, çalışma alanları, gıda mühendisliği ile ilgili temel mühendislik kavramları, gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, gıdayla ilgili kalite sistemleri, gıda işleme ve teknolojileri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi -
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 4
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 5
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster